Извор:Фото: Д.Дозет/А. Станковић/Профимедиа

"ДРЖАВНИ ПРОЈЕКАТ": Зашто је Тито прекинуо Бијело дугме?

Извор: Нпортал

23.09.2024.

11:57

" ТАКО ДА сам највише десет секунди свирао као државни пројект"

Култни р'н'р бенд "Бијело Дугме" био је и остао један од најутицајнијих и највољенијих рок група у бившој Југи али и шире. Хитови попут: "Шта би дао да си на мом мјесту," "Тако ти је мала моја кад љуби Босанац," и "Не спавај мала моја музика док свира" и даље важе за класике без којих ретко која журка може да прође. 

BloombergAdria.com

 

Иначе, састав је основан 1974. године у Сарајеву од стране Горана Греговића, тада младог и талентованог музичара, Зије Ћеримагића (клавијатуре), и Жељка Бебека (вокал) који је постао њихов први фронтмен. Касније су им се придружили и други изванредни музичари, као што су Милић Вукашиновић (бубњеви), Ипе Ивандић (бубањ), и Владо Правдић (гитара).

Нажалост, ни "Дугмићи" нису били имуни на турбуленције које су пратиле распади Југославије. Група се распала и поново окупила неколико пута током своје каријере, мењајући састав и експериментишући са звуком.

Чак се причало и да је "Бијело дугме" државни пројекат, а о томе је једном приликом причао и сам Брега за "Недељник". 

Легендарни наступ пред Титом

Он је описао и како је изгледао њихов наступ пред председником СФРЈ Јосипом Брозом Титом. 

BloombergAdria.com

 

- А то да је "Бијело дугме" било државни пројекат? Сећам се кад су нас позвали да свирамо Титу за Нову годину. Неки унуци Титови су певали: "Тако ти је, мала моја, кад љуби Босанац", па су довели тај бенд што пева ту песму јер су схватили да друг Тито жели да чује баш то - причао је Брега и открио шокантну ствар коју је некадашњи председник урадио.

- Кад је Тито после пет секунди наше свирке зачепио уши, скинули су нас са бине после неких осам секунди. Тако да сам највише десет секунди свирао као државни пројект - испричао је Бреговић.

Исти је догађај својевремено коментарисала и Тереза Кесовија која је окренула причу и рекла да они нису заправо отерани, већ је Тито био тај који није могао да их слуша, па је изашао из просторије.

Мондо