ЧУВЕНИ МАЂАРСКИ КОЛАЧ: Најукусније жербо коцке!
23.09.2024.
14:09
ЖЕРБО коцке су често омиљена посластица сладокусаца.
Ово је мађарски рецепт, врло једноставан а топи се у устима. Добио је име по истоименој посластичарници која се налази на тргу Ворошмарти у Будимпешти.
За спремање ове посластице потребно је:
- 30 г квасца
- 200 г маргарина
- 400 г брашна
- 1 јаје
- 2 кашике шећера
- 200 г ораха за фил
- 180 г шећера за фил
- 1 кесица ванилин шећера
- 200 г мармеладе или џема
- 100 г чоколада за глазуру
- 5 кашика уља
Припрема:
За почетак, загрејте рерну на 200 степени. Маргарин изгњечите у брашну, затим додајте шећер, јаје и квасац размрвљен у топлом млеку. Тесто које сте спремили поделите на три једнака дела и пустити да надође око пола сата. Развуците га у 3 листа према величини плеха.
Прву кору ставите у подмазан плех, па премажите мармеладом. Помешајте орахе са шећерима, па преко мармеладе поспите половину. Нанесите другу кору, премажите мармеладом па поспите другом половином. На крају, преклопите трећом кором. Потребно је да печете око пола сата, у рерни загрејаној на 200 степени. Чоколаду отопите са уљем на пари. Прохлађен колач прелијте чоколадном глазуром.
Поспите млевеним орасима. Пријатно!
(Трпеза)