Извор:Фото: П. Милошевић

ШТА СЕ МОЖЕ ЗА 2 И ПО МЕСЕЦА: Шта каже комадант специјалаца

Извор: Нпортал

23.09.2024.

17:26

ВЛАДА Србије прихватила је предлог председника државе и врховног команданта да се војни рок врати. Како ће то тачно изгледати тек ће бити прецизирано Законом који би пред посланицима требало да се нађе у марту.

Одело не чини човека, али није мало оних који тврде да униформа чини. Откако је обавезни војни рок укинут 2011. године, траје полемика о његовом враћању. У 13 година, стало је много разлога за и против.

- Вероватно ће то да буде добро, јер су и прошле генерације ишле. Рекли су да је то добро за стицање неких радних навика, устајање рано ујутру - каже један од анкетираних.

Други сматра да није тачно да, војска прави човека. Према његовим речима то пре војске чине породица и школство.

Колико ће враћање обавезног војног рока да кошта, још се рачуна. Биће ће све прецизирано новим законом, чију израду, до краја године, најављује премијер Србије Милош Вучевић.

Указује да у овом тренутку није само питање измене закона и административних техничких мера, већ да следи и припрема касарни, логистике, као и медицинских центара у којима ће се врштити прегледи регрута.

BloombergAdria.com

 

- И наравно онда да припремимо цео процес обуке које ће бити изазовне за наше официре и подофицире, јер ће у 75 дана бити потребно да изврше ту основну војничку обуку за нову војску, односно наше нове регруте - рекао је Вучевић.

Од Другог светског рата скраћивана је дужина војног рока. Најдужи је био три године а најкраћи осам месеци. Сада би требало да траје 75 дана. Два месеца војне обуке и две недеље војне вежбе.

BloombergAdria.com

 

- Било је експерата који нису ни служили војни рок па су коментарисали довољно, мало лицитирали тим периодом. Ја сам учествовао у снимању филма "Операција Халијард" међу тим глумцима скоро нико није служио војску и за пар сати су перфектно савладали аутомат, митраљез, значи могу, све зависи од приступа тој деци.

Они су у том делу електронике, друштвених мрежа експерти, наравно да ће савладати и војну обуку, само је важан приступ - каже Јелесије Радивојевић, бивши заступник Команданта Команде за обуку и бивши командант Специјалне бригаде, а сада генерал у пензији.

BloombergAdria.com

 

Смањена интеракција уживо и доминација технологије

Генерација З (зет) и млађе, на које се односи одлука о обавезном војном року, сматра се социјално и емотивно незрелом. Кривце за то стручњаци виде у смањењу интеракције уживо и доминацији технологије.

- За њих је ово изненађење и код њих највише доминира страх од адаптације и да ли ће они то моћи, мада већина страхова прелива се управо од родитеља и чини ми се да су они ти који више имају страх, а мислим да када они крену у војску и када виде како то све изгледа да ће се страх смањити. Човек иначе много више има страх од непознатог, што за њих ова ситација и јесте - каже Јована Стојковић, психотерапеут.

Одлуку о поновном увођењу војног рока од следеће године донела је Хрватска. Дванаест европских земаља није ни укидало обавезан војни рок међу њима Швајцарска, Норвешка, Аустрија, Турска, Русија, Украјина, Грчка...

РТС