Извор:Фото: Профимедиа, И. Маринковић

САХРАЊЕН КАО ВАМПИР: Пронађен гроб детета из 13. века

Извор: Нпортал

23.09.2024.

18:25

АРХЕОЛОЗИ су открили скелетне остатке детета из 13. века које је било сахрањено као да је био "вампир".

Током археолошких ископавања у бившој бискуповој палати у Хелму у Пољској пронађена су два дечја гроба. Посебно се издваја један гроб детета које показује знаке „вампирске“ сахране.

У "вампирском" гробу је било сахрањено дете. Његов скелет је био обезглављен са лобањом постављеном лицем надоле. Преко тела покојника било је постављено тешко камење. То је позната пракса којом се спречавало да се мртви дигну из гроба.

Према речима археолога др Станиславе Голубе, ове методе сахрањивања одражавају средњовековна сујеверја и страх од немртвих. На лицу места су пронађени и докази о два стуба, који су вероватно коришћени за даље задржавање тела.

Шире импликације овог открића су дубоке. "Вампирске" сахране одражавају дубоко укорењене страхове у средњевековном друштву о натприродном. У неким источноевропским културама се широко веровало да се одређени људи, након смрти, могу вратити као вампири, претећи живима, ширећи болести или се хранећи њиховом крвљу.

Таква веровања су често била повезана са онима који су умрли под необичним или сумњивим околностима, као што су самоубиства или појединци за које се веровало да су били опседнути злим духовима.

Сличне сахране “вампира” пронађене су широм Пољске.

(Блиц)