Извор:Фото: Профимедиа

"СМРТ-МОЈ ИЗБОР" Американка због еутаназије иде у Швајцарску

Извор: Нпортал

23.09.2024.

21:55

ЖЕНА из Мисурија за неколико дана путује у Швајцарску како би окончала свој живот еутаназијом. Ту одлуку донела је пред више година, а онда су јој дијагностификовани лупус и интерстицијска болест плућа због којих мора константно да прима кисеоник.

Погођена смањењем квалитета живота, 79-годишња Гејл Хендрикс саопштила је породици и пријатељима да ће умрети 26. септембра.

Овај потез објашњава једноставном крилатицом: "Моје тело, мој избор, моја смрт".

Пре дијагнозе, Хендрикс је живела врло активним животом. До пре три године свакодневно је трчала по неколико километара, а волела је и да вози бицикл док јој плућа нису толико ослабила да је остајала без даха и на равној површини.

Витална 79-годишњакиња одавно зна да жели да контролише када ће и како њен живот завршити - још пре 20 година постала је адвокатица за потпомогнуту смрт, пише Fox 19.

Залагала се за увођење закона и подизање свести о људима који желе да премину на тај начин путем група попут "Саосећање и избори" ("Compassion and choices").

- Имала сам сјајан живот и желим достојанство при преласку у следећу фазу - објаснила је Хендрикс.

BloombergAdria.com

 

Иако јој се функција плућа смањује, њени пријатељи кажу да не изгледа и не понаша се попут особе која умире.

- Али ја умирем, и то је оно што желим да контролишем. Не желим да дође до тачке постојања, а не живљења - искрена је ова 79-годишњакиња.

Једно од њених двоје деце, Шарлин Фоесте, каже да је Хендрикс одувек кројила своја правила. Њих две су одувек врло различите те се често не слажу, но Фоесте сматра да се с људима не мораш слагати да би им дао љубав и подршку.

- Она је увек радила три посла, или је некуд ишла, на концерте и фестивале. И мене је водила откад сам била мала, музика нас повезује - испричала је ћерка и додала:

- Она је јако реална особа, увијек се изравно суочава с проблемима. Бит ће тешко, али знам што очекивати и што ће се догодити - рекла је Фоесте која ће с мајком путовати у Швајцарску. Оригинално су хтеле да се овај захват обави у једној од седам савезних држава САД-а које дозвољавају еутаназију, али у свим њима вреди правило да пацијент мора да има прогнозу од шест месеци или мање.

Хендрикс каже да то не жели да чека.

- Када сам приметила да се стање погоршава из месеца у месец, знала сам да то желим да обавим док још увек могу да путујем и обавим то сама, знала сам да мора бити ускоро - објаснила је она и додала:

- Док седим овде и описујем процес звучим као неки лекар, не као особа која прича о властитој смрти, али то је зато што сам апсолутно помирена са својом одлуком.

Њена ћерка каже како ништа неће бити исто након мајчине смрти.

- Не слажем се с њеном одлуком, али није мој избор. Волим је и подржавам је и нема шансе да ће моја мама ово направити сама - додала је разлог зашто одлази у Швајцарску.

(Вечерњи лист)