Извор:Фото: Танјуг/Јадранка Илић

СТИЖЕ НАМ ЗИМА БЕЗ СНЕГА? Објављена дугорочна прогноза

Извор: Нпортал

23.09.2024.

22:28

АНДРЕЈ Флис, метеоролог са платформе Severe Weather, објавио је дугорочну прогнозу за предстојећу зиму, предвиђајући слабу зиму због слабије La Niñe (Ла Ниње), појаве која доноси хладан ваздух.

 У прогнози су коришћена три сезонска модела: ECMWF (Европски центар за средњорочне временске прогнозе), UKMO (Метеоролошка канцеларија Уједињеног Краљевства) и NMME (Северноамерички мешовити модел), а прва два поменута су значајна за европски простор.

Модел ECMWF предвиђа да ће већи део Европе имати топлије температуре од просека, што је резултат високог притиска који долази с Атлантика.

Падавине ће у Европи бити неуједначене током зиме. У западним и југозападним деловима очекује се сушнија зима, с мање кише и снега него обично. Насупрот томе, северни делови Европе имаће више падавина него што је просечно, што може укључивати кишу и снег.

У средишњој Европи предвиђају се просечне количине падавина, док ће Скандинавија доживети веће снежне падавине због ниског притиска вазудха и млазног тока, који доносе хладнији ваздух и падавине, преноси Вечерњи лист. 

UKMO модел такође показује узорке сличне ECMWF-у. Развио га је Met Office Уједињеног Краљевства, одакле питчу иницијали UKMO. Ова прогноза показује очекивани узорак La Niñe, што значи да и он очекује "слабију зиму" у већем делу Европе. Модел показује више падавина над северном и деловима средње Европе, али мање над јужним деловима испод подручја високог притиска.

BloombergAdria.com

 

Али, један врло важан фактор може променити ток зиме у било ком тренутку, а то је стратосферски поларни вортекс. За разлику од La Niñe, која делује током дужег периода, поларни вортекс је више подсезонски покретач. Он појављује се сваке јесени и игра кључну улогу у развоју времена тиком зиме и од зиме према пролећу.

Поларни вортекс је снажни ваздух који се окреће изнад поларних регија, обухваћајући целу северну хемисферу, од тла па све до висине од више од 50 километара. Када је поларни вортекс јак, задржава хладан ваздух на половима, што може да резултира блажим временским условима за већи део Сједињених Држава и Европе.

Ако је поларни вортекс слаб, то може пореметити ток ветрова познат као млазна струја. У том случају, хладан ваздух може лако побећи из поларних подручја према југу, што често доноси хладније вријеме у Сједињене Државе и Европу.

Један од фактора који може узроковати слаб поларни вортекс је стратосферско загрејавање, које се може догодити због климатских појава попут La Niñе. La Ninа има високу вероватност (65-70%) да доведе до оваквог загрејавања, што може довести до промена у временским обрасцима.

Тако да, ако волите хладноћу, слаб поларни вортекс може бити добра вест за вас.