Извор:Фото: Shutterstock

Намимили дете слаткишима, па га отели - нађен 70 год касније

Извор: Нпортал

24.09.2024.

10:40

Мушкарац отет као шестогодишњак из парка где се играо, у Калифорнији 1951. године, пронађен је после више од седам деценија. Проналаску је допринео онлајн тест порекла, уз помоћ старих фотографија и исечака из штампе, али и једна упорна жена.

Нећака давно отетог Луиса Арманда Албина, Алида Алекин, у Оукланду је – уз помоћ полиције, Еф-Би-Ај-а и Министарства правде, пронашла стрица за кога се испоставило да живи на источној обали САД.

Албино је у међувремену постао отац и деда, био ватрогасац и ветеран је маринаца који је служио у Вијетнаму, рекла је његова нећака Алида, која га је пронашла и поново спојила са породицом у Калифорнији у јуну.

Отмица се догодила када је 21. фебруара 1951. једна жена намамила шестогодишњег Албина из парка у Западном Окланду, где се играо са старијим братом. Обећала му је да ће му купити слаткише, али уместо тога, отела га је и одвела на исток, па је Албино, иначе рођен у Порторику, завршио у дому пара који га је одгајао као сопственог сина.

Више од 70 година његова породица није знала где је. Албинова мајка је преминула 2005. године, није дочекала да сина поново види, али, никада није престајала да се нада да је Албино жив.

Иначе, из полиције у Оукленду су признали да су напори његове нећаке „имали кључну улогу у проналажењу њеног ујака".

Извештаји Оакланд трибјуна из времена када је Албино нестао наводе су да су се полиција, војници из локалне војне базе, обалска стража и градска власт укључили у велику потрагу за несталим дечаком.

Залив Сан Франциско и други пловни путеви такође су били тада претражени, наводи се у новинским чланцима.

Истражитељи су испитивали неколико пута његовог брата, Роџера Албина, и он је увек остајао при својој причи о жени која је носила мараму око главе и која је одвела његовог брата.

Онлајн ДНК тест „из забаве"

Прва идеја да би јој ујак могао бити жив јавила се 2020. године када је, „чисто из забаве", како је рекла Алида, урадила онлајн ДНК тест. Тест је показао 22 одсто подударања с мушкарцем за којег се на крају испоставило да је – њен ујак.

Почетком ове године она је са ћеркама опет почела да тражи ујака.

Посетила је више пута библиотеку у Оукленду где је прегледавала микрофилмове чланака Трибјуна, укључујући и онај који је садржао фортографију Луиса и Роџера, што ју је уверило да је на правом путу. Убрзо је отишла у локалну полицију.

Полиција је успела да лоцира Луиса на источној обали, после чега је он дао ДНК узорак, а исто је учинила и његова сестра – мајка његове упорне нећаке.

Истражитељи су породицу врло брзо потом обавестили да је давно отет Луис Албино пронађен. „Почели смо да плачемо тек пошто су истражитељи отишли. Ухватила сам маму за руке и рекла: Пронассли смо га", поручила је Алида.

Луис се у јуну први пут састао са својом породицом, а рођеног брата последњи пут је видео у августу, јер је Роџер је преминуо месец дана касније.

(РТС)