Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/SVF TV, Профимедиа

КИДАЊЕ НАТО ЛАНАЦА Политичар пут у БРИКС види као револуцију

Извор: Нпортал

24.09.2024.

15:56

ПРИЈЕМ Турске у БРИКС биће револуционаран догађај, то ће значити да ће Анкара „покидати ланце“ НАТО-а, изјавио је заменик председника турске партије Ватан (Домовина) Хакан Топкурулу.

- Тридесет четири земље, укључујући Турску, пријавиле су се за придруживање, што је невероватно. Посебно је захтев Турске за чланство и њено прихватање револуционаран догађај са становишта да ће држава-чланица НАТО-а покидати ланце НАТО-а и постати чланица БРИКС-а - истакао је овај политичар.

Према Топкурулуовим речима, БРИКС, који је постао нови пол, почео је да повећава своју силу теже у почетку полако, „али од прошле године убрзано“.

Раније је помоћник председника Русије Јуриј Ушаков саопштио да је Турска поднела захтев за пуноправно чланство у БРИКС-у и да ће он бити разматран. Према његовим речима, турски председник Реџеп Тајип Ердоган прихватио је позив на самит БРИКС-а, који ће бити одржан 22-24. октобра у Казању.

Ватан је левичарска партија, која заступа ставове првог председника Турске Мустафе Кемала Ататурка и има антизападну и антиамеричку оријентацију.

БРИКС је међудржавно удружење основано 2006. године. Осим Руске Федерације, Бразила, Индије, Кине и Јужне Африке, од почетка 2024. године БРИКС-у су се придружили Египат, Етиопија, Иран, УАЕ и Саудијска Арабија.

(Спутњик)