Извор:Фото: Н. Фифић, П. Милошевић, Профимедиа, С. Крагујевић/Јавно власништво

ПОЛА ВЕКА СЛАВНОГ БГ КОЛАЧА У њему уживали Андрић и Ганди

Извор: Нпортал

25.09.2024.

16:40

ОВЕ, 2024. године рецептура Москва шнит прославља свој 50. јубиларни рођендан!

Свечана, воћна и лагана торта Москва шнит, настала пре тачно пола века, 1974. године у хотелу Москва у Београду, још је један бисер нашег посластичарства. Данас се у овој посластичарници послужи више од 200 порција дневно. Како се Москва шнит показао као веома популарна посластица, али и уносна инвестиција, хотел Москва је овај рецепт заштитио и брендирао

Када је 1908. године отворен, хотел није имао посластичарницу, него само слатке пекарске производе као што су пецива од лиснатог теста и крофне. После реновирања хотела, 1974. отворена је и посластичарница а њен први шеф, Аница Џепина, пореклом из села Голубић код Книна, добила је задатак да осмисли нове торте и оригиналне укусе, али по правилима бечке посластичарске школе.

- Ноћима нисам спавала, дуго сам размишљала док нисам смислила торту са кором од ораха и бадема, са вишњама и шампонез кремом. Дала сам јој име Москва шнит - открила је Аница за Wannabe магазин.

Госпођа Џепина је касније у једном интервјуу изјавила да је имала снаге и воље да унесе новине у реновирани објекат и да је смишљала разноврсне рецепте док није осмислила Москва шнит.

BloombergAdria.com

 

- Вишње, ананас и бадеми главни су састојци овог колача, али тај избор није случајан. Вишње се прокувају густо, и процеде се, а исти је поступак и са ананасом. На тај начин торта може стајати дуго, а да се не поквари.

У масу Москва шнита додаје се и бадем, да би маса била бела, а два крема се посебно кувају и потом спајају. То је жути путер крем. Све мора бити добро прокувано, а кори се, поред ораха додаје само једна кашика брашна и једна кашика "Петит Беуре" кекса који има довољно масноће – испричала је пре округло десет година Аница Џепина на 40. годишњицу настанка посластице.

Варијације рецепта зачас су се рашириле тадашњом Југославијом, а Москва шнит почео да се припрема у домаћинствима и посластичарницама широм региона. Ипак, један је оригинал. А драгоцена рецептура чува се и припрема  у хотелској посластичарници.

У ресторану где се служи Москва шнит Иво Андрић и данас има свој сто, а посластицу која је постала прави београдски бренд су, приче кажу, пробали бројни чувени гости Београда, међу којима и Индира Ганди, Роберт де Ниро, Лучано Павароти, Алан Нури и многи други.

BloombergAdria.com

 

Јасмина Кулић, запослена у хотелу Москва, поводом 40. година настанка ове изврсне посластице испричала је да је француски глумац Ален Нури, током двогодишњег радног боравка у Београду затражио 50 килограма "москва шнита".

- Ален Нури био је редован гост хотела и заљубљеник у баршунасте укусе Москва шнита. Када је за потребе представе у којој је играо са Миром Бањац у једном београдском театру набављао сценске реквизите, била му је потребна и права торта од 50 килограма. Нури је инсистирао да то буде управо Москва шнит. То је тренутак који никада нећу забораити - испричала је жена, пренео је "Блиц".

BloombergAdria.com

 

Поред Москва шнита, Аница Џепина је осмислила и друге оригиналне рецепте за десерте као што су: торта Александра (чоколадни крем, слатка павлака, јагоде, кора као за реформ торту), Каракас (ролат са филом од ораха), торта Москва (слатка павлака, киви, рибизле), Анушка торта (бела чоколада, вишње, слатка павлака)…

За сва јела. Аница је награђивана више пута и добитница је златних, сребрних и бронзаних медаља на разним кулинарским такмичењима.

Током година су други шефови посластичарнице уносили мале измене у оригинални Москва шнит, тако да се сада торти додају и брескве из компота.

Москва шнит

Састојци

  • 23 јаја
  • 400 грама ораха
  • 100 грама слатких презли
  • 1.250 грама путера
  • 1.700 грама шећера
  • 700 грама ананаса
  • 700 грама брескве
  • 3 килограма вишања
  • 500 грама бадема

Припрема

За коре је потребно умутити беланца са 450 грама шећера и у то додати презле и орахе. Смеса се подели на четири дела, размаже на папир за печење и пече пола сата на 220 степени. У шампоњез крем ставља се килограм путера, килограм шећера и 20 жуманаца. Крем скувати и охлади, а посебно се ушпинује са 200 грама шећера и пола литра воде.

У другој посуди умуте се три беланца и 50 грама шећера. Ушпиновани шећер сипа се у улупане беланце и док се маса хлади пенасто се умути путер.

Оба крема се саставе и коре се филују следећим редом: кора - ананас и брескве - крем - кора - вишње - крем - кора - крем - кора- крем - бадем.

Торта се на крају панира бадемом, претходно попареним, исеченим на листиће и печеним у рерни.

Хотел Москва, некадашња Палата Росија, је хотел и некадашња зграда осигуравајућег друштва Росија-Фонсиер у Београду. Налази се на углу Теразија и Балканске улице. Градња палате је отпочела у пролеће 1905. године, а свечано је отворена 14. јануара 1908. године. Била је највећа приватна зграда у Краљевини Србији, налазила се на стотинак метара од краљевског двора, на Теразијама. Грађевина је на својим зидовима имала натпис Палата Росија.

BloombergAdria.com

 

Иначе, свечано отварање хотела Москва је изведено из два дела. Дана 14. јануара 1908. године уз дворски оркестар, краљ Петар И Карађорђевић је отворио палату Росија са гостионицом Москва. Свечано отварање и весеље обављена су и 17. јануара 1908. уз концерт Краљеве гарде. У палати Росија био је смештен хотел, кафана, ресторан, станови за ренту и канцеларије београдске филијале осигуравајућег друштва Росија.

Изградња палате Росија била је велика руска привредна, али и политичка инвестиција у Краљевини Србији, што није било по вољи осталим великим силама.