Извор:Фото: Профимедиа

ЦИЉ-СПРЕЧИТИ МИГРАНТЕ: 70 портрета Мелони у ресторану у АЛБ

Извор: Нпортал

25.09.2024.

20:48

РЕСТОРАН посвећен Ђорђи Мелони отворен је у близини кампа у Албанији, где ће се обрађивати захтеви за азил особа које покушавају да уђу у Европску унију морским путем, као део контроверзног споразума који промовише италијанска десничарска премијерка.

„Trattoria Meloni“, ресторан са морским плодовима у северној луци Шенђин, отворио је Ђерђ Лука, власник ресторана близак албанском премијеру Едију Рами.

Ресторан је испуњен са 70 портрета Мелони, чија партија Браћа Италије, која има неофашистичке корене, предводи владајућу коалицију Италије. Ту су портрети насмејане Мелони, озбиљне Мелони, љуте Мелони, као и Мелони као детета, тинејџерке и политичарке.

- Када се кухиња, уметност и политика споје, могу се створити лепе ствари - рекао је Лука за АФП, преноси Гардијан.

Мелони и Рама су прошлог лета осмислили план о миграцији, који су удружења за људска права окарактерисала као незаконит према међународном праву, али га је ЕУ прећутно подржала.

Мелони је посетила локацију центра у Шенђину у јуну, пре него што је ресторан отворен. То је један од два центра за које се очекује да ће почети обраду захтева за азил у наредним недељама.

Према договору финансираном од стране Италије, мушкарци који прелазе Медитеран из северне Африке и које пресретне италијанска обалска стража биће пребачени у Албанију.

Британски премијер Кир Стармер био је критикован од стране група за људска права и посланика из своје Лабуристичке партије након што је изразио „велико интересовање“ за миграциони пакт током састанка са Мелони у Риму прошле недеље, док је обећао 4 милиона фунти за подршку њеном контроверзном сузбијању нерегуларне миграције.

BloombergAdria.com

 

Мелони је једном изјавила да Италија треба да репатрира мигранте, а затим „потопи чамце који су их спасили“. У прошлости је такође позивала на поморску блокаду северне Африке.

Међутим, центри су углавном добродошли међу локалним становништвом јер стварају радна места у сиромашном региону Албаније.

BloombergAdria.com

 

Лука, син познатог албанског глумца и бивши глумац, рекао је да га је Мелони очарала својом личношћу, називајући је „изванредном“.

Изјавио је да се нада да ће се она вратити да проба његову храну и диви се својим портретима, који красе сваки центиметар зидова ресторана.

Све портрете је насликао Хелидон Халити, познати албански уметник.

BloombergAdria.com

 

Мелони је „веома интересантан, снажан карактер и, иако њена политичка уверења нису моја, то ме није спречило да радим свој посао с ентузијазмом“, рекао је Халити за АФП.

- Да ли ми је требала дозвола да насликам њен портрет? - додао је.

- Да ли је Енди Ворхолу требала дозвола да наслика Мерилин Монро? У постмодернизму, то је дозвољено, а мислим да сам са Мелони успео.

BloombergAdria.com

 

Мелони је такође била кључна личност у споразуму потписаном у јулу 2023. године између ЕУ и Туниса, који је значио плаћање северноафричкој земљи милиона евра како би се зауставили чамци са мигрантима, као и улагање у предузећа и образовање, све са циљем одвраћања миграције.

АФП/Гардијан