Извор:Фото: Shutterstock

ЉУБИМЦИ ЗА ПОЖЕЛЕТИ: Ово је 5 најпаметнијих раса паса

Извор: Нпортал

26.09.2024.

20:48

ПСИ су веома интелигентне животиње које могу јасно да искажу и своје емоције, те се неретко дешава да у неким ситуацијама избаве власнике из невоље или им олакшају тежак период.

Пси су одавно познати као верни и интелигентни пратиоци човека, али неке расе посебно се истичу по својој бистрини и способности учења.Ови љубимци не само да су изузетно паметни, већ су и невероватно прилагодљиви, што их чини идеалним за разне задатке, од службених паса до кућних љубимаца.

- Пси су паметнији него што већина људи мисли и не може се порећи да имају свој ум и да могу осетити низ емоција, укључујући кривицу, радост, фрустрацију и тугу - рекла је ветеринарка Линда Симон.

Пси, за разлику од осталих кућних љубимаца, често отворено исказују своја осећања према људима.

- Неки пси су посебно осетљиви на критике и могу показивати ​​знакове тескобе кад им се нешто замера, попут скривања или чак дрхтања - објашњава и додаје:

- Док њушкају, они скупљају информације о другим псима, а да не помињемо друге животиње и људе.

Заштита чопора природно долази код паса и многи власници су приметили како њихов кућни љубимац проводи додатно време чувајући своју децу.

BloombergAdria.com

 

- Пси који пуно времена проводе играјући се са својим штенцима од малих ногу могу развити лепе односе. Неки пси, посебно они који не живе с другим псима или нису били добро социјализовани док су били штенци, пуно више размишљају о својим двоножним пријатељима него о својим псећим - тврди Симон.

Ево које расе су по њеном мишљењу најпаметније?

1. Бордер коли

Бордер коли се сматра најинтелигентнијим псом на свету. Врло брзо учи нове команде и вештине, због чега је изванредан у послушности и агилности. Пси ове расе уживају у менталним изазовима и захтевају пуно менталне стимулације како би остали задовољни. Често се користе у раду са стоком због своје изванредне способности послушности и концентрације.

Бордер коли по имену Чејсер стекао је славу почетком 2000-их по томе што је научио значење преко 1.000 властитих именица. Насупрот томе, према речима научника Стенлија Коена, просечан пас научи око 160 речи током свог живота, а већина паметних раса може научити око 250.

Ова раса је изузетно енергична. Бордер колији воле да трче, скачу и да су стално активни. Због њихове енергије, најбоље им одговара живот у окружењу где имају довољно простора за кретање, као што су сеоска домаћинства или велике баште. Њихова природна способност да се фокусирају на задатак чини их одличним радним псима.

2. Пудла

Пудле су једна од најпрепознатљивијих раса паса, позната по својој интелигенцији, елеганцији и свестраности. Потекле су из Немачке, где су првобитно биле коришћене као ловачки пси за патке, али су постале популарне широм Европе, посебно у Француској, где су симбол стила и елеганције.

Пудле су веома интелигентне и лако се тренирају, што их чини једном од најпаметнијих раса. Брзо уче нове трикове и команде, а због тога су често укључене у различите активности, па чак и циркуских представа. Пудле воле да раде менталне задатке и уживају у учењу нових ствари.

Врсте пудли:

  • Стандардна пудла – највећа варијанта, висока око 45–60 цм у гребену
  • Средња пудла – средње величине, висока око 35–45 цм
  • Патуљаста пудла – мала варијанта, висока око 25–35 цм
  • Тоyс пудла – најмања варијанта, висока испод 25 цм

Без обзира на величину, све пудле деле исте особине у погледу интелигенције и понашања.

Пудле су активне и енергичне, па им је потребна редовна физичка и ментална стимулација. Оне уживају у дугим шетњама, игрању, трчању, а многе од њих се добро сналазе у спортовима за псе.

Пудле су одлични породични пси. Прилагодљиве су, воле друштво и сјајно се слажу с децом и другим љубимцима. Привржене су, пријатељски настројене и одане својим власницима. Пудле су и познате по томе што су осетљиве на емоције својих власника, па често делују као одлични терапеутски пси.

Имају препознатљиво коврџаво крзно које им даје елегантан изглед. Њихова длака је врло густа и специфична по томе што не опада, већ расте континуирано, због чега им је потребна редовна нега и шишање.

3. Немачки овчар

Ова раса је веома цењена због своје свестраности и способности да се прилагоди различитим улогама, од породичних љубимаца до радних паса у полицији, војсци и спасилачким службама.

Једна од најистакнутијих особина немачког овчара је њихова лојалност. Они су врло везани за своје власнике и често формирају снажну емотивну везу с породицом. Њихова природна заштитничка природа чини их изузетним чуварима.

BloombergAdria.com

 

Ова раса је првобитно узгајана за чување стоке, али су постали изузетно корисни као радни пси у разним професијама. Немачки овчари се често користе у полицијским и војним операцијама због своје храбрости, снаге и послушности. Поред тога, користе се у спасилачким мисијама, тражењу дроге, експлозива и траговима несталих особа.

Немачки овчари су пси снажног карактера, који су обично самоуверени и смирени. Добро се слажу с људима и децом, посебно ако су правилно социјализовани од малих ногу. Иако су познати по својој заштитничкој природи, уз адекватну социјализацију, могу бити врло пријатељски настројени према гостима и другим животињама.

Ова раса је врло енергична и потребна им је редовна физичка активност. Немачки овчари уживају у дугим шетњама, трчању, игрању и разним физичким задацима.

4. Златни ретривер

Ова раса потиче из Шкотске, где су првобитно узгајани за лов на птице, али су данас омиљени породични пси, терапијски пси и пси водичи.

Златни ретривери су познати по свом изузетно пријатељском и благом карактеру. Они су друштвени, љубазни и веома воле људе, што их чини сјајним породичним љубимцима. Због своје стрпљивости, добро се слажу с децом, другим псима и животињама. Врло су привржени и везују се за своју породицу, па уживају у друштву људи и не воле да остају сами дуже време.

Лако уче и воле да задовоље своје власнике, што их чини изузетно способним за обуку. Због ове особине, често се користе као пси водичи за слепе и пси за трагање и спасавање.

BloombergAdria.com

 

Златни ретривери воле да трче, пливају, играју се и истражују. Најсрећнији су када су активни, било да је у питању играње у дворишту, дуге шетње или учествовање у спортским активностима. Они су одлични у доношењу лоптица и воле игре које им омогућавају да користе своје ловачке инстинкте.

Иако су енергични, златни ретривери су прилично прилагодљиви. Могу живети и у стану, под условом да добијају довољно физичке активности напољу. Међутим, идеално је да имају приступ дворишту или великом простору за игру.

5. Доберман

Некоме делују страшно и опасно, а заправо су веома привржени, осећајни и врло способни. Добермани су лојални, интелигентни и снажни пси, идеални за активне власнике који могу да им пруже довољно физичке и менталне стимулације. Са правилном обуком и пажњом, добермани постају дивни породични пси и верни чувари.

Са правилном обуком и пажњом, добермани су нежни и заштитнички настројени према деци и воле да проводе време са својом породицом.

Они су још једна високоенергетска раса којој је потребно много вежбања и ангажовања, као и социјализација и тренинг послушности да би били срећни и добро прилагођени. У недостатку ових ствари, они могу постати шефови својим људима, деструктивни и пси којима је тешко управљати.

Добермани брзо усвајајунова знања и лако уче да реагују на команде. Они су свестрана раса која се добро сналази у полицијским и војним пословима и трагању и спасавању, као и добри службени и терапијски пси.

(Стил)