Извор:Фото: Танјуг/АП

БОКСЕР 56 ГОДИНА ЧЕКАО ПОГУБЉЕЊЕ: На крају проглашен невиним

Извор: Нпортал

26.09.2024.

21:22

КРВЉУ испрскане панталоне и наводно изнуђено признање довели су до смртне пресуде за човека по имену Ивао Хакамада пре више од пет деценија. Међутим, сада је овај човек који је најдуже чекао на смртну казну на свету доказао своју невиност, пренели су медији.

Јапански суд изрекао је пресуду у поновљеном суђењу 88-годишњем Ивау Хакамади, који је осуђен на смрт због убиства породице 1968. године – мушкарац је проглашен невиним. Ова вишедеценијска правна сага привукла је глобалну пажњу на јапански систем кривичног правосуђа и подстакла позиве за укидање смртне казне у земљи.

Током поновљеног суђења, Хакамадини адвокати су тврдили да нове информације доказују његову невиност, док су тужиоци тврдили да постоји довољно доказа да га треба обесити.

Хакамада је некада био професионални боксер. Каријеру је завршио 1961. године и запослио се у фабрици за прераду соје у Шизуоки. Ова одлука ће се показати кључном до краја његовог живота, пише CNN, преноси Index.hr.

Када су Хакамадин шеф, његова жена и њихово двоје деце пронађени избодени на смрт у својој кући у јуну пет година касније, тада разведени Хакамада постао је главни осумњичени. Он је након вишедневног немилосрдног испитивања у почетку признао оптужбе, али је касније променио исказ тврдећи да га је полиција батинама и претњама натерала на признање.

BloombergAdria.com

 

Троје судија осудило га је на смрт након гласања 2-1, упркос поновљеним тврдњама да је полиција фалсификовала доказе.

Једини судија који се није сложио поднео је оставку шест месеци касније, деморалисан својом неспособношћу да заустави изрицање пресуде.

Хакамада је након изрицања пресуде остао чврсто при томе да је невин, иако је провео више од пола свог живота чекајући да буде обешен пре него што су нови докази довели до његове ослобађања пре десет година.

Након што је ДНК тест крви пронађен на панталонама открио да се не поклапа са Хакамадом или жртвама, Окружни суд у Шизуоки наложио је поновно суђење 2014. Због његових година и крхког менталног стања, Хакамада је пуштен до суђења.

Виши суд у Токију је првобитно одбио захтев за понављање суђења из непознатих разлога, али је 2023. пристао да Хакамади пружи другу шансу по налогу Врховног суда Јапана. Поновљена суђења су ретка у Јапану, где се 99 одсто случајева завршава осудама, наводи се на сајту Министарства правде.

BloombergAdria.com

 

Иако се његов случај помно прати широм света, мало је вероватно да ће Хакамада бити свестан евентуалне ослобађајуће пресуде.

- После деценија у затвору, његово ментално здравље се погоршало и он живи у свом свету - рекла је његова сестра Хидеко (91), која се дуго борила да докаже братову невиност.

- Ретко говори и не показује интересовање за друге људе. Понекад се срећно осмехне, али тада заправо халуцинира. Нисмо чак ни разговарали о суђењу с Иваом због његове неспособности да препозна стварност - рекла је Хидеко за CNN.

Треба ли укинути смртну казну?

Али за Хакамадине присталице, случај се односи на много више од једног човека. Ово је покренуло питања о ослањању Јапана на признања приликом изрицања пресуде. Неки кажу да је то један од разлога зашто би земља требало да укине смртну казну.

- Ја сам против смртне казне. Осуђеници су такође људска бића - рекла је Хидеко.

BloombergAdria.com

 

Јапан и Сједињене Америчке Државе су једине земље у групи Г7 које још увек имају смртну казну. Али Јапан није извршио ниједно погубљење 2023. године.

Хироши Ичикава, бивши тужилац који није био укључен у Хакамадин случај, рекао је да су јапански тужиоци кроз историју подстицани да извлаче признања пре него што траже поткрепљујуће доказе, чак и ако то значи претње или манипулацију оптуженима.

Нагласак на признањима омогућава Јапану да задржи тако високу стопу осуда, рекао је Ичикава. У Јапану ослобађајућа пресуда може озбиљно наштетити каријери тужиоца.

Хакамада је иза решетака већ 46 година након што је осуђен на основу запрљане одеће и његовог признања, за које он и његови адвокати кажу да је било изнуђено.

Хидејо Огава, Хакаматин адвокат, рекао је за ЦНН да је Хакамата био физички спутан и испитиван више од 12 сати дневно током 23 дана, без присуства адвоката.

BloombergAdria.com

 

- Јапански правосудни систем, посебно у то време, дозвољавао је истражним органима да користе тајност за спровођење незаконитих истрага - рекао је Огава.

Кјара Санђорђо, саветница за смртну казну Амнести интернешенела, рекла је да је Хакамадин случај „симбол за многе проблеме са кривичним правосуђем у Јапану“ и да је његова осуда „погрешна и призната као непоуздана“.

Погубљења обавијена велом тајне

Затвореници који су осуђени на смрт у Јапану обично се држе у самицама са ограниченим контактом са спољним светом, рекла је Санђордо. Погубљења су обавијена велом тајне са мало упозорења или без њих, а породице и адвокати се обично обавештавају тек након извршења егзекуције.

Упркос свом лошем менталном здрављу, током протекле деценије Хакамада је уживао у малим задовољствима која долазе са животом на слободи. У фебруару је удомио две мачке.

- Ивао је почео да обраћа пажњу на мачке и да се брине о њима, што је била велика промена - рекла је Хидеко.

BloombergAdria.com

 

Сваког поподнева група Хакамадиних присталица воде га на вожњу, током које Хакамата купује пецива и сокова.

Иако Хакамада можда не разуме значај пресуде од четвртка, његова породица и многе присталице можда коначно виде да је осуђеник на смрт са најдужим стажом на свету проглашен невиним, једном заувек.

- Надам се да ће наставити да живи дуг и слободан живот - рекла је Хидеко.