Извор:Фото: Профимедиа, Shutterstock

НУДИЛИ НЕМЦИМА,САД НАРЕЂЕН ОДСТРЕЛ: На нишану 20.000 слонова

Извор: Нпортал

27.09.2024.

07:36

БОЦВАНА је, након спора с Немачком око могућих ограничења на увоз ловачких трофеја, објавила план за одстрел 20.000 слонова.

- Као што знате, Боцвана је у арпилу ове године уз дужно поштовање Немачкој понудила 20.000 слонова, али за сада нисмо добили никакав одговор немачке владе - рекао је председник те афричке државе Могветси Масиси у разговору за немачки Билд.

Он је рекао да се његова земља, као и цела јужна Африка, суочава с "најгором сушом у последњих 50 година" те да "наш народ гладује, а слоновима прети умирање".

- Када људи гладују, наша је дужност да их нахранимо. И искрено вам кажем, једу и слонове - рекао је Масиси.

Председник Боцване није прецизирао кад би могао да почне одстрел слонова, преноси Индекс.

У позадини ситуације је жестока расправа започета у пролеће ове године о могућим даљим ограничењима на увоз ловачких трофеја.

Немачка министарка за животну околину Штефи Лемке сматра се заговорницом тих ограничења, паје на удару критика представника афричких држава, посебно Боцване.

BloombergAdria.com

 

Боцвану забрињавају даље рестрикције на увоз ловачких трофеја због великих финансијских губитака.

У светлу растућих напетости председник Масиси рекао је да у знак протеста жели у Немачку да пошаље 20.000 слонова, али то се није догодило.

Подсетимо, и Зимбабве ће уловити 200 слонова како би се изборио са несташицом хране изазваном највећом сушом у последњих неколико деценија у јужној Африци, објавила је Управа за паркове и дивље животиње.

Земља има "више слонова него што је потребно", рекао је министар за животну средину Зимбабвеа у парламенту у среду, прецизирајући да је овај одстрел наредио Управи за паркове и дивље животиње Зимбабвеа (ZimParks), пренео је EuroNews.

BloombergAdria.com

 

Слонови ће бити ловљени у подручјима сукоба са људском популацијом, у природном резервату Хванге, највећем у земљи, рекао је генерални директор ZimParks Фултон Мангвања.

Број слонова у Зимбабвеу се процењује на 100.000, што је други највећи контингент на свету после оног у Боцвани.

ZimParks уверава да их само у Хвангеу има 65.000, четири пута више него што парк може да прими, преноси Фигаро.

Иначе и Намибија је почетком септембра објавила да је почела уништавање више од 700 дивљих животиња, укључујући 83 слона, како би, према наводима владе, нахранила популацију погођену сушом, а истовремено смањила притисак на пашњаке и водене ресурсе.  Зимбабве и Намибија су међу земљама јужне Африке које су прогласиле ванредно стање због суше.