Извор:Фото: Shutterstock

"БОРБА ЗА ВАЗДУХ" Извршено 2.погубљење контроверзном методом

Извор: Нпортал

27.09.2024.

08:08

У СЈЕДИЊЕНИМ Америчким Државама је извршено друго погубљење азотом, што је контроверзна метода коју су амерички и европски ветеринари сматрали неприхватљивом чак и за еутаназију већине животиња.

Алан Јуџин Милер (59) проглашен је мртвим у 18:38 по локалном времену у затвору у јужној Алабами. Милер се тресао и дрхтао око два минута, након чега је уследило око шест минута отежаног дисања током којег се борио за ваздух, преноси Асошиејтед прес.

Смртоносна метода укључује стављање респираторне маске на лице и довод чистог азота. Недостатак кисеоника узрокује смрт од гушења.

Према сведочењима новинара који су били сведоци његове смрти, Милерове последње речи биле су: „Нисам ништа урадио да бих био овде“ и „Нисам учинио ништа да бих био осуђен на смрт“.

Поред тога, замолио је породицу и пријатеље да се „брину” о некоме, али није било јасно чије је име рекао јер му је глас повремено пригушивала маска која му је прекривала лице од чела до браде.

BloombergAdria.com

 

Милер је погубљен због пуцњаве 1999. године у којој су убијена тројица његових сарадника - Ли Холдбрук, Кристофер Скот Јанси и Тери Џарвис. 

- Вечерас је правда коначно задовољена за ове три жртве. Његови поступци нису били резултат лудила, већ чистог зла. Његови гнусни злочини су заувек променили три породице и молим се да могу да нађу утеху после свих ових година - рекала је гувернерка Алабаме Кеј Ајви. 

BloombergAdria.com

 

Прва егзекуција азотом је извршена, такође у Алабами, у јануару. Очевидац је тада за Асошиејтед прес описао како је изгледало погубљење 58-годишњег Кенета Смита.

- Смит је почео силовито да се тресе, увија и грчи, као да има напад. Од силине његових покрета колица су се бар једном видно померила. Подигао је главу са колица, а затим пао назад - присећа се очевидац.