Извор:Фото: Профимедиа

ЕМПАТА И ПСИХОПАТА: Тежак живот сијамских близнакиња (ВИДЕО)

Извор: Нпортал

27.09.2024.

11:01

МАША И ДАША су рођене као сијамске близнакиње.

Када су сијамске близнакиње Маша и Даша рођене у Москви 1950. године, са једним телом које је имало заједнички кардиоваскуларни систем и два одвојена нервна система, Пјотр Анохин у њима видео савршене субјекте за своја будућа истраживања.

BloombergAdria.com

 

Пошто су Маша и Даша делиле исти кардиоваскуларни систем, али су имале одвојене нервне системе, научници су били посебно заинтересовани за тестирање реакција сваке близнакиње (или њиховог изостанка) на физичку нелагодност друге близнакиње. Експерименти које су спроводили укључивали су тактике попут прекривања једне близнакиње ледом док је друга пажљиво посматрана због реакције. Слични експерименти су спровођени и са екстремном топлотом, болним стимулусима, па чак и инјекцијама радиоактивног јода.

Верује се да су девојчице биле подвргнуте електрошоковима, да су им цеви биле уметнуте у стомак како би се мерили желучани сокови, и да су биле лишене сна, посебно током својих формативних година, од рођења до око дванаесте године.

BloombergAdria.com

 

Документација експеримената којима су девојчице биле подвргнуте постоји

Док су девојчице живеле у медицинском институту, Академија медицинских наука СССР-а је снимила многе њихове интеракције, од њиховог детињства до раног детињства. Настали филм документује како је свака од близнакиња била подвргнута разним стимулус алатима како би се мерила реакција "неповређене" сестре. Снимци такође приказују како уче да облаче чарапе и користе штаке за ходање.

BloombergAdria.com

 

Такође се наводи да су им убризгавали радиоактивни јод како би видели да ли ће супстанца прећи из крвотока једне сестре у крвоток друге. У другом експерименту, једна близнакиња је била храњена док је друга гладовала, у покушају да се мере желучани сокови обе сестре помоћу цеви уметнутих у њихове стомаке.

Маша је показивала многе особине које су у складу са психопатијом

Маша је постала приметно непослушна чим су совјетски научници почели да мере моторичке вештине близнакиња док су биле малишанке. Док би Даша подигла ногу коју је контролисала на захтев медицинске сестре да обуче чарапе, Маша би игнорисала неговатељицу и чак би бесно бацила чарапу. Као резултат тога, Даша је брзо научила да сама облачи чарапе, док Маша није могла - или није хтела - да се довољно дуго концентрише на задатак да га заврши.

Како су сестре расле, спријатељиле су се са женом по имену Џулијет Батлер, која тврди да је Маша претила Даши и да је физички нападала и тукла. Батлер је такође приметила да Маша често није дозвољавала Даши да говори за себе у многим њиховим разговорима и тврдила је да је Маша компулсивно лагала и показивала нарцистичке склоности.

Даша је била емпата која је жудела за нормалним животом

Чак и када су биле деца, Даша је била далеко послушнија и емоционално живља од Маше. Експерименти који су захтевали сарадњу девојчица увек су показивали значајну разлику у пажњи сестара, развоју моторичких вештина и интересовању за друге људе.

Као девојчица, Даша је увек прва пролазила тестове моторичке координације и завршавала задатке. На пример, када би јој тражили да притисне сијалицу као одговор на светлосни сигнал, Даша би увек прва реаговала и задржавала концентрацију на задатак, док је Маша готово увек била свадљива и растресена.

Како су расле, Даша је наставила да тражи друштво и романтичне везе уз неслагање своје сестре, док би Маша тврдоглаво одбијала људе.

Маша је била вербално и физички насилна према својој сестри

Према Џулијет Батлер, пријатељици близнакиња која је написала неколико књига о њиховим животима, Маша је почела да бије и злоставља Дашу док су још биле под институционалном негом. Описала је инцидент који се десио када су девојчице имале 11 година, рекавши за Оттаwа Цитизен да је Маша тукла Дашу док јој није кренула крв из носа, претећи да ће је убити.

Дашина једина реакција била је да покуша да очисти крв након што би њена сестра заспала, надајући се да болничко особље неће сазнати шта се дешава.

Даша је покушала самоубиство када су девојке имале 18 година

Када се Даша заљубила у колегу по имену Слава док је похађала школу за инвалиде, Маша је полудела. Како је старила, Маша је постајала све контролиснија и манипулативнија, терајући људе од себе, лажући и показујући друге забрињавајуће знаке психопатије.

Маша није одобравала Дашину везу са Славом и чак га је физички нападала. Очајна због немогућности да прати своје љубавне интересе и због насилне контроле своје сестре, Даша је покушала да се обесити када је имала 18 година.

Као одрасле, близнакиње су се поново повезале са својом биолошком мајком

Након што су девојке рођене у јануару 1950. године, њиховој мајци Јекатерини Кривошљаповој речено је да су њене ћерке живе и да ће захтевати обимну државну бригу да би преживеле. Јекатерина се сложила, али је затражила дозволу да повремено посећује своје ћерке. Међутим, да би избегли њено противљење експериментима које су научници планирали, брзо су јој рекли да су девојке умрле.

Годинама касније, Јекатерина је успела да се поново повеже са Машом и Дашом и покушала је да изгради однос са њима. Нажалост, Маша је отерала њихову мајку након само четири године помирења, враћајући девојке у живот изолације.

Даша је постала алкохоличарка касније у животу

На више начина, Даша није могла да живи живот како је желела, јер је Маша успела да преузме контролу над готово сваким аспектом њихових живота. Морале су да држе косу кратку и дечачку, одећу једноставну и андрогенизовану, и никада није било прилике да неко са стране уђе у Дашин живот и пружи јој љубав и пажњу коју је очајнички желела.

BloombergAdria.com

 

Након што су сестре пуштене из болница и азила у које су биле присилно смештене, Даша је почела редовно да пије алкохол. У неколико наврата, наводно је пила до претераности у нади да ће, преко њихове заједничке крвне струје, Маша постати довољно пијана да не може физички да је злоставља или вербално напада странце који су их посматрали.

Верује се да су девојке имале различите сексуалне оријентације

Док је била у школи, Даша се заљубила у мушког колегу по имену Слава, али Маша није одобравала и покушала је да га отера физичким и вербалним нападима. Маша је преферирала да избегава романтичне везе, али наводно је уживала гледајући филмове са лепим женама.

Јулиет Бутлер, новинарка која се спријатељила са близнакињама и касније написала фикционализовану причу о њиховим животима, објаснила је да је Маша била "врло нежна са (њом), увек је прекривала (пољупцима) и грицкала (ухо) док није постало прилично непријатно.

" Додатно, Бутлер је приметила како је "Маша инсистирала да се облаче као мушкарци. Њихова коса је увек била кратко ошишана, што је Даша мрзела. Маша им није дозвољавала да носе шминку.

У једном разговору, Даша је рекола да би волела да је мењала мушкарце, да се заљуби, да види како је то."


Близнакиње су умрле у року од 17 сати једна од друге

Након што су провеле више од 53 године заједно, 17. априла 2003. године, Маша је доживела смртоносни срчани удар који је оставио Дашу у посебно рањивом стању. Не знајући шта да раде, лекари су у почетку рекли Даши да њена сестра само спава. "Даша је, наравно, знала тренутак када је Машино срце престало да куца," присетила се жена која је била дугогодишња пријатељица сестара.

Упркос томе што су лекари предлагали да се одмах одвоји од тела своје сестре, Даша је одбила. У року од 17 сати, Даша је умрла од тровања крви, јер је њено тело било полако контаминирано токсинима које је испуштало тело њене сестре.