Извор:Фото: Профимедиа

ХОРОР У РЕЗЕРВАТУ ПРИРОДЕ: Шимпанза отела бебу па је убила

Извор: Нпортал

27.09.2024.

11:10

У ЗАПАДНОАФРИЧКОЈ држави Гвинеји избила је побуна због шимпанзи.

Наиме, ради се о резервату природе Nimba Mountains у којем живе заштићене шимпанзе, а један мужјак овог примата је недавно отео бебу и с њом побегао у шуму, а затим је и убио користећи алате, преноси британски Mirror

Мајка детета, Сени Зогба, рекла је како је радила на пољу маниоке, кад јој је шимпанза пришла с леђа, угризла је и отела јој дете које је одвукла у шуму. Тело осмомесечне бебе пронађено је недалеко од резервата, а за напад је окривљен Џеџе, одрасли шимпанза који припада малој групи с тог подручја, познатом по импресивној употреби алата. 

Стручњак за мајмуне, Ген Јамакоши, за The Times је рекао како шокантно убиство није изненађење, јер се шимпанзе на том подручју "више не боје људи". Вест о убиству је изазвала бес у локалном становништву, па је љута гомила упала у Центар за шимпанзе у Гвинеји и почела да девастира и пали опрему, притом носећи тело бебе.

Према наводима локалних медијима, уништени су дронови, компјутери и преко 200 докумената. Један од протестаната, Жозеф Доре, рекао је да је "начин на који је убијена разбеснио становништво", док је други локални вођа младих, Муса Која, рекао да разуме да шимпанза није намерно деловала насилно, али да је то постало већ "навика". Ове године је забиљежено шест напада чимпанзи на људе у резервату, преноси Вечерњи лист.

Локални еколог, Алиђио Сyла, сугерисао је да су шимпанзе биле присиљене да изађу из заштићеног подручја шуме због недостатка хране, што их је довело у чешћи контакт с људима. Али, Јамакоши је рекао да није јасно јесу ли напади последица недостатка хране или узбуђења шимпанза, те је додао:

- То је слично понашању које шимпанзе показују једна према другој. Ако су узбуђене, не могу контролисати своје понашање.

У шуми Босоу, која је део резервата природе Nimba Mountains, остало је само седам шимпанзи. Њихово станиште налази се у непосредној близини заједница које се баве узгојем за сопствене потребе у регији Нзерекоре.