Извор:Фото: Предраг Митић

Колико алкохолних пића недељно повећава ризик од рака

Извор: Нпортал

27.09.2024.

13:38

СТРУЧЊАЦИ из Cancer Research UK (CRUK) и америчког Националног института за рак (NCI) слажу се да алкохол доприноси развоју најмање седам врста рака међу којима су рак дојке, црева и говорног система. Упркос томе нова истраживања показују како већина људи и даље није свесна тог ризика.

Зар чаша црног вина није добра за срце? Није ли пиће или два добро за опуштање? Бројне се расправе о неким штетностима алкохола воде и у научним круговима.

Извештај који је објавио амерички NCI сугерише да је само једно пиће на дан довољно да повећа ризик од неколико врста рака, доводећи у питање тврдњу да је чаша вина уз вечеру здрава.

- Важно је запамтити да сваки пут када пијете повећавате ризик од рака. Као с цигаретама и прерађеним месом, не постоји сигурна количина алкохола -, каже др Тереса Беверс, управница Центра за превенцију рака МД Андерсон.

BloombergAdria.com

 

Будући да је пијење тако уобичајено истраживачи с NCI почели су да прате нове трендове који повезују алкохол са одређеним врстама рака.

Открили су да ако сте жена која пије седам пића недељно или мушкарац који пије 14 пића у истом раздобљу ризик од развоја рака уста и грла расте за 1,8 пута. - Праг је виши за мушкарце јер они обично апсорбују алкохол брже од жена, па он на њих утиче другачије -, објашњава др Беверс.

Према истом извештају једно пиће дефинише се као 350 мл пива, чашица жестоког или 145 мл вина.

BloombergAdria.com

 

За исту количину пића ризик од развоја рака говорног система већи је 1,4 пута.

Рак уста и грла

Мушкарци који пију 15 или више пића недељно и жене које пију осам или више пића недељно, већ се сврставају у тешке алкохоличаре и код њих је ризик од развоја болести већи за 2,6 пута. Исте групе имају пет пута већи ризик од развоја рака уста и грла.

Конзумирање умерених количина алкохола повећава ризик од развоја рака једњака за 1,3 пута. Обилно пијење пет пута повећава ризик од ове врсте рака, пише британски Сан.

У устима и грлу алкохол може да оштети осетљиве ћелије, што их чини додатно осетљивим на оштећења од канцерогених материја, попут дима цигарета.

Рак јетре и дојке

Научници нису открили повећан ризик од рака јетре код умерених конзумената алкохола. Али код оних који често пију, ризик од рака јетре два пута је већи него код особа које пију. Дуготрајно пијење алкохола може да узрокује цирозу јетре.

Умерени конзументи алкохола имају 1,2 пута већи ризик од рака дебелог црева него они који не пију, док за 1,5 пута имају већи ризик од рака црева и ректума. Стручњаци верују да је то зато што алкохол може да оштети ћелије које облажу унутрашњост црева.

Научници су открили да жене које умерено пију имају 1,23 пута већи ризик од развоја рака дојке од оних које уопште не пију. Лекари сматрају да је зато што алкохол може да повећа количину хормона естрогена који циркулише телом. Високи нивои естрогена од раније се повезују са повећаним ризиком од рака дојке.