Извор:Фото: Танјуг/АП

СЛИКА ИЗ '91: Како је изгледала млада Ангела Меркел

Извор: Нпортал

27.09.2024.

14:40

АНГЕЛА Меркел једна је од најутицајнијих жена које су се бавиле политиком.

Меркелова ће остати упамћена као прва канцеларка у историји Немачке, а на најважнијој позицији у немачкој политици задржала се чак 16 година односно четири мандата. 

Први пут је на чело Немачке стала 2005. године када је као чланица Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) номинована на место канцелара СР Немачке на изборима за Бундестаг. Округло 16 година касније, 2021. дала је оставку на место лидера странке и није се кандидовала за пети мандат канцелара на савезним изборима одржаним исте године.

Пад Берлинског зида у новембру 1989. године био је окидач за почетак каријере за тада 35-годишњу Ангелу Меркел. Иако није учествовала у масовним прославама у ноћи када је зид пао, Меркелова се месец дана касније укључила у растући демократски покрет, придруживши се новој партији Demokratischer Aufbruch (скраћено ДА, или на српском „Демократски почетак“).

BloombergAdria.com

 

Брзо је напредовала и већ је следеће године на савезним изборима, првим који су одржани након поновног уједињења Западне и Источне Немачке, успешно изабрана за Бундестаг и добила кључну подршку утицајног министра ЦДУ и председника државне партије Гинтера Краузеа. Она је поново бирана на сваким изборима све док Хришћанско-демократска унија није изгубила директне мандате из изборне јединице на савезним изборима 2017.

Готово одмах по уласку у немачки парламент, Меркелову је канцелар Хелмут Кол именовао за министра за жене и омладину у савезној влади. Управо у то време је настала и фотографија младе Меркелове са својим ментором Колом пре састанка кабинета у канцеларији у Бону у Немачкој.

BloombergAdria.com

 

Године 1994. унапређена је на место министра за животну средину и нуклеарну безбедност, што јој је дало већу политичку видљивост и платформу на којој може да гради своју политичку каријеру. Као једну од Колових штићеница и његовог најмлађег министра у кабинету, Кол ју јуе често називао „моја девојка“ (mein Mädchen).

Након што је Колова влада поражена на изборима 1998. године, Меркелова је именована за генералног секретара Хришћанско-демократске уније, а 10. априла 2000. изабрана је на место председника странке. 

Меркел је изабрана за канцеларку гласовима већине делегата у новосастављеном Бундестагу 22. новембра 2005. године и ведрила је и облачила немачком политиком преко деценију и по након тога. Након што се 2021. године повукла из политике у неколико наврата је истицала да ће покушати да се фокусира на спавање и читање.