ТАЈНА БОСАНСКИХ КОРА: Како да буду меке као из пекаре?
27.09.2024.
14:40
БОСАНСКЕ коре за питу су једне од најукуснијих на свету.
Многи се питају како успеју увек да направе тако меке и укусне коре. Реч је у поступку прављења.
За две коре вам је потребно:
За почетак, загрејте рерну на 180 степени. У једну чинију сипајте брашно, со и налијте воду. Потребно је руком да умесите тесто док не постане глатко и без грудвица. Затим га поделите на две лоптице па пустите нека тесто одстоји 15 минута. Радну површину поспите брашном и почните да развлачите тесто. Треба да буде дебело као мали прст. У плех за печење ставите кашику уља, размажите и ставите кору у њега. Преко прелијте још једну кашику уља и размажите, па поступак поновите и с другом кором. Затим пустите да одстоје 20 минута. Извадите на столњак па развлачите кору од средине обема рукама. Није потребно да гурате целе прсте, већ да развлачите јагодицама. Развлачите их док не постану танке, тачније скоро па провидне. Откините крајеве, попрскајте уљем и филујте по жељи. Издигните столњак и пребаците крајеве коре тако да добије правоугаоник, па издигните столњак и пустите да се кора умота у ваљак. Савијте рукама у облик потковице, па полако пребаците у подмазан плех. Поновите поступак с другом кором. Пеците коре 15 до 20 минута, у рерни загрејаној на 180 степени.
(Трпеза)