Извор:Фото: Профимедиа

СЛАВИМО СВ. ВЕЛИКОМУЧЕНИКА НИКИТУ Женама помоћи у ОВОМ послу

Извор: Нпортал

28.09.2024.

07:18

Српска православна црква и њени верници данас славе Светог великомученика Никиту.

Данас православни хришћани славе дан Светог великомученика Никите и светог Јосифа Темишварског, а по српском обичајном календару управо данашњи дан је последњи тренутак за спремање зимнице.

Дан светог великомученика, стадалшег за Господа Христа, православни хришћани обележавају топаром:

Примио си Христов Крст као силно оружје, против ђавола си се борио и за Господа Христа си пострадао, предавши Му своју свештену душу усред огња. Отуда си се удостојио да примиш дарове исцељења од Њега, великомучениче Никита. Моли Христа Бога да спасе душе наше.

Житије светог Никите

Родом од Гота; ученик епископа Теофила Готског, који је учествовао на Првом Васељ. Сабору. Када кнез Готски Атанарик поче мучити хришћане, тада св. Никита стаде пред кнеза и изобличи га због безбоштва и нечовечности. Мучен страшним мукама Никита све јаче исповедаше веру Христову и мољаше се Богу с благодарношћу. И имаше ум непрестано уздигнут и удубљен у Бога, а на прсима под оделом држаше икону Св. Богородице са превечним Младенцем Христом, стојећег и држећег крста у рукама Својим. Ову икону носио је св. Никита зато што му се св. Богородица јавила и утешила га. Најзад мучитељ баци Христовог војника у огањ, у коме св. мученик издахну, али тело његово оста неповређено од огња. Друг његов Мариан пренесе његово тело из Готске земље (Влашка и Бесарабија) у Киликију у град Мопсуест, где сагради цркву св. Никите и положи у њега чудотворне мошти мученикове. Пострадао и прославио се 372. године.