Извор:Фото: Профимедиа

СНЕГ ЗА ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ? Каква нас зима очекује

Извор: Нпортал

28.09.2024.

08:21

Према најновијој прогнози, ова зима би могла да буде најхладнија у последњих 10 година.

Након рекордно топлих летњих месеци средином септембра сачекало нас је право јесење време уз нагло захлађење и кишу. Метеоролог аматер Иван Ристић и проф. др Александар Ваљаревић са Географског факултета дали су сезонску прогнозу за јесен и зиму, али и објаснили су зашто смо средином овог месеца имали наглу промену времена.

Крајем августа и почетком септембра дошло је до промене циркулације на планети Земљи, све је почело несвакидашњим поплавама у Сахари, престанком стварања урагана на Атлантику иако океан бележи рекордне температуре од када се врше модерна мерења. Такође у исто време са метео мапа нестаје исландски циклон који је у спрези са афричким антициклоном владао скоро 14 месеци и донео рекордне температуре Балкану, који је био међу најтоплијим регионима на планети.

Та промена циркулације довела је до продора хладног артичког ваздуха у срце Европе, осим јаког захлађења и снега на планинама услед огромне количине падавина дошло је до поплава на скоро свим рекама које имају своја изворишта на Карпатима и Алпима. Срећом ми нисмо имали већих проблема јер смо се налазили у центру јаког циклона названог Борис, а и релативно смо удаљени од ових планинских масива - наводе они и додају да су атмосферске циркулације то јест њене осцилације главни покретач дешавања на планети што се тиче времена, али и саме климе.

Објаснили су и да су сезонску прогнозу имали климатски модел користећи оригиналну методу ГИС телеконекциона метода расчлањивања атмосферских осцилација (АО) који је развио проф. др Ваљаревић, а да је до сличних закључака дошао и Ристић са својом теоријом о климатским промена: Тајна веза између климе, вулкана и земљотреса, где се говори у великом утицају Пацифика и Индијског океана на циркулацаију атмосфере и његове осцилације кроз конвективне фазе описане у МЈО индексу.

Њихову сезонску прогнозу преносимо у целости:

На време од октобра до краја фебруара утицаће спрега Азорског и Сибирског антициклона. Између њх се отвара простор за повремене продоре хладног артичког ваздуха директно са Северног пола који ће доносити пад температуре и падавине, а како време буде одмицало кишу ће заменити снег. Према ЕЦМWФ средњорочном моделу постоји евидентна орјентација крака поларног вртлога према нашем континенту у склопу кога ће се дешавати повремени продори хладног артичког ваздуха.

Почетак октобра уз смену сунца и облака који могу донети кишу биће свежији највише температуре између 17 и 22 степена. Према крају прве декаде доћи ће и до постепене стабилизације времена и пораста ваздушног притиска тако да ћемо ући у такозвано михољско лето, период баш око Михољдана 12. октобра. Највише температуре у том периоду биће око 25 степени. У другој половини октобра и првој половини новембра улазимо у хладнији период и што се тиче јутарњих које ће се кретати од пет степени до десет степени и максималних које ће бити између 10 и 15 степени, у појединим данима биче магловито поготово у котлинама и речним долинама, где се магла може задржати већи део преподнева. Такође, у појединим данима биће и кише, а на планаинама по нека пахуља.

Прогноза за новембар

"У другој половини новембра са јачим продором хладног артичког ваздуха биће и пуно падавина углавном кише на планинама снег, појава снега се крајем новембра очекује и у нижим пределима јужније од Саве и Дунава. Најниже температуре на крају новембра биће од -2 до пет степени, а максималне од три до осам степени", наводи се у прогнози и додаје:

"У децембру променљиво време све ће више лишити на право зимско. Почетком и средином месеца два краћа отопљења са максимумима око 10 степени као претходница доласка хладног фронта који ће донети снег у већем делу земље и пад температуре на близу нула степени. Крајем децембра стварање и снежног покривача тако да је велика шанса да дочекамо после ко зна колико година нову годину у правом зимском амбијенту са снежним покривачем."

Време за прва два месеца наредне године

Јануар и фебруар према садашњој прогнози прави зимски, повременео ће падати углавном снег, а највиша дневна температура кретаће се од нуле до пет степени минимална температура у појединим данима и до -10 степени Целзијусових. Крај зиме и отопљење стиже крајем фебруара и почетком марта. Све у свему ова зима би могла да буде најхладнија у последњих 10 година.

(Мондо)