Извор:Фото: Профимедиа, Јутјуб принтскрин

ПОСЛЕ УБИСТВА ВОЂЕ: Потомак пророка Мухамеда водиће Хезболах

Извор: Нпортал

28.09.2024.

20:00

КАО шеф извршног савета, Хашем Сафиедин надгледа политичке послове Хезболаха.

Убиство вође Хезболаха Хасана Насралаха у ваздушним нападима у предграђу Бејрута скренуло је пажњу на човека који се сматра његовим наследником - Хашема Сафиедина (Хашем Сафи Ал Дин). Група коју подржава Иран потврдила је да је Насралах, који је водио организацију 32 године, убијен у петак.

Сада се Хезболах суочава са изазовом избора новог вође након најјачих удара које је ова организација претрпела у својој 42-годишњој историји.

BloombergAdria.com

Ово је неколико чињеница о Сафиeдину, за кога је извор из групе рекао да је преживео израелске нападе.

Као шеф извршног савета, Сафиедин надгледа политичке послове Хезболаха. Такође је члан Џихадског савета, који управља војним операцијама групе.

Сафиедин је рођак убијеног Насралаха и, попут њега, је свештеник који носи црни турбан, што означава порекло од пророка Мухамеда.

Министарство спољних послова САД га је 2017. године означило као терористу, а у јуну је запретио великом ескалацијом против Израела после убиства још једног команданта Хезболаха.

- Нека се (непријатељ) припреми да плаче и јауче - рекао је на сахрани.

Сафиединове јавне изјаве често одражавају милитантни став Хезболаха и његово усклађивање са палестинском ствари. На недавном догађају у Хезболаховом седишту у јужним предграђима Бејрута, изјавио је: "Наша историја, наше оружје и наше ракете су уз вас," показујући солидарност са палестинским борцима.

BloombergAdria.com

Насралах је "почео да му прилагођава позиције унутар различитих савета унутар либанског Хезболаха. Неки од њих су били мање транспарентни од других. Давао му је прилику да излази и говори", рекао је Филип Смајт, стручњак за иранске шиитске милиције.

Породичне везе, физичка сличност са Насралахом, као и његов верски статус као потомка Мухамеда, све би то могло бити у његову корист.

Такође је био гласно критичан према америчкој политици. Као одговор на амерички притисак на Хезболах, изјавио је 2017. године: "Ова ментално ометена, луда америчка администрација на челу са Трампом неће моћи да нашкоди отпору," тврдећи да ће такве акције само ојачати одлучност Хезболаха.

(Курир/Ројтерс)