Извор:Фото: Профимедиа

ЈАПАН ТРЕСЕ НЕЗАПАМЋЕНА КРИЗА Нема пиринча,ево шта се десило

Извор: Нпортал

29.09.2024.

16:23

Осим с порастом цена пиринча због несташице, Јапан се суочава с повећањем инфлације.

Јапан, земља синоним за пиринач, суочава се са највећом несташицом ове кључне намирнице у последњих неколико деценија. Разлог томе су углавном лоши временски услови, повећање броја туриста и рестриктивна увозна политика

Овог лета јапанске супермаркете погодила је несташица белог пиринча, једног од главних намирница у исхрани већине становника. Полице супермаркета остале су празне јер је потражња надмашила производњу у последње три године, смањујући залихе на најнижи ниво у више од 20 година.

BloombergAdria.com

Несташицу су погоршали потрошачи који су куповали пиринач у великим количинама у припреми за сезону тајфуна, али и због упозорења о великом земљотресу који би могао да погоди Јапан. Овакво понашање грађана, у комбинацији са повећаним бројем туриста који посећују земљу, створило је озбиљан притисак на залихе ових намирница.

Туристи су повећали потражњу за сушијем и другим јелима

Један од кључних узрока ове несташице, поред временских услова, био је и нагли пораст броја страних туриста који су похрлили у Јапан након укидања пандемијских ограничења. Према извештају НХК-а, локални медији су недостатак делимично приписали приливу туриста. Повећали су потражњу за популарним јелима као што су суши и онигири, што додатно врши притисак на залихе пиринча.

Јапан је примио рекордних 17,8 милиона посетилаца у првој половини 2024. године, што је знатно изнад нивоа пре пандемије. Само у јулу земљу је посетило 3,3 милиона туриста, што је највећи број икада забележен, показују подаци јапанске туристичке статистике. Страни посетиоци конзумирали су више од 51.000 тона пиринча између јула 2023. и јуна 2024. године, више него дупло у односу на претходну годину.

BloombergAdria.com

Иако је повећана потрошња међу туристима значајна, она је и даље релативно мала у поређењу са годишњом домаћом потрошњом Јапана, која премашује седам милиона тона. Међутим, овај неочекивани скок потражње у кратком временском периоду заиста је уздрмао јапанско тржиште пиринча.

Климатске промене и старење фармера смањују производњу

Док туристи играју своју улогу у овој кризи, постоји и дубљи проблем који мучи јапанску пољопривреду. Производња пиринча последњих година опада јер старији фармери одлазе у пензију, а млађа генерација показује све мање интересовања за ову професију. Овај демографски изазов, у комбинацији са честим топлотним таласима и сушама, значајно је угрозио жетву, преноси ЦНБЦ.

У другој половини прошле године приноси пиринча су у Јапану озбиљно смањени због екстремних временских услова. Климатске промене су све чешће, што отежава ситуацију пољопривредницима и повећава неизвесност око будућих залиха ове хране.

Рестриктивна политика додатно ограничава понуду

Док природне катастрофе и повећана потражња играју кључну улогу у томе, главни узрок несташице остаје јапанска тарифна политика пиринча, једна од најрестриктивнијих у свету. Да би заштитила домаће узгајиваче, јапанска влада уводи царину од 778 одсто на свој увоз.

Иако је Јапан обавезан да увози око 682.000 тона пиринча годишње у складу са споразумима са Светском трговинском организацијом (СТО), он ретко стиже до потрошача јер се већина користи за прераду или као сточна храна.

BloombergAdria.com

Џозеф Глаубер, виши истраживач на Међународном институту за истраживање политике хране, истиче да је јапанска економија пиринча у великој мери изолована од светског тржишта. Оваква политика смањује конкуренцију и отежава прилагођавање домаћег тржишта у временима несташице. Упркос овим ограничењима, Јапан је повећао извоз, па је од 2014. до 2022. порастао шест пута, достигавши скоро 30.000 тона.

Пораст цена и инфлација

Осим с порастом цена пиринча због несташице, Јапан се суочава с повећањем инфлације. У августу 2024. године инфлација је порасла за 2,8 одсто на годишњем нивоу, делимично због виших цена хране, укључујући рижу. Цене пиринча у августу достигле су 16.133 јена (око 112,67 долара) за 60 килограма, што је повећање од три одсто у односу на претходни месец и пет одсто у односу на почетак године.

(ЦНБЦ)