Извор:Фото: Профимедиа

ЗА МНОГЕ РАЈ НА ЗЕМЉИ: Једина земља која НЕМА комарце

Извор: Нпортал

30.09.2024.

07:38

Исланд је једно од ретких насељених места на Земљи на којем нема комараца, а нико не зна тачно зашто, пише Њујорк тајмс.

Исланд није ни приближно хладан као Антарктик на којем комарци због ниских температура не би могли никад да преживе, нити му мањка извора и језера који комарцима прилично погодују за размножавање.

Комараца има у свим суседним државама – Норвепкој, Данској, Шкотској, па чак и на Гренланду – што цео случај чини само још мистериознијим.

BloombergAdria.com


Највероватнија теорија до сада је да их на дистанци држи океанска клима – комарци лежу јаја на ниским температурама, а ларве се излежу када отопли. На Исланду су међутим, заступљене три смене хладних и топлих периода годишње, па научници претпостављају да би такви услови могли да буду сувише нестабилни за опсанак ових инсеката.

Према другим, могуће је да се узрок овог феномена крије у хемијском саставу самог тла Исланда, или у води, односно да постоје хемијска једињења која комарци не толеришу.

Ипак, глобално загревање могло би да промени све – раст глобалне температуре ваздуха у последњих 20 година проузроковао је насељавање око 200 нових врста инсеката на подручје Исланда. Уколико се овај тренд настави, комарце ће можда бити могуће наћи и на овом месту.

Ипак, то нису нужно лоше вести – рибе би у том случају на располагању имале још један извор хране.

(б92)