Извор:Фото: АТА имагес/Принтскрин/Инстаграм/jbarjaktarovicofficial

ДВЕ ЦРНЕ ГОРЕ: Јадранка и Даница у борби за "Евровизију"

Извор: Нпортал

30.09.2024.

10:20

ЦРНА Гора се поново спрема за учествовање на светском музчком такмичењу "Песма за Евровизију".

У новембру ће се у Црној Гори одржати "Монтесонг" фестивал који донети победника који ће Црну Гору својим гласом бранити на Евровизији. Такмичење ће бити врло занимљиво и напето, јер ће се такмичити певачи који су већ годинама фаворити. 

Како сазнаје "Курир", песму на конкурс прва је послала Јадранка Барјактаровић, којој ће ово бити прво веће појављивање у медијима након скандала из 2020, када се повукла из јавности. Осим ње, нумере су послали и Даница Црногорчевић, певачица етно-песама, као и Бобан Рајовић, који је одавно стекао регионалну славу.

- Повратак Црне Горе на Евровизију биће добро пропраћен, то је жеља организатора. Али изгледа да и бројни певачи у том такмичењу виде велику шансу за успех и промоцију јер је Евровизија последњих година изнедрила много нових певача који су постали популарни, а некима је још више донела славе. Јадранка је, колико знам, дуже време радила на песми са ауторима и она је потпуно спремна за такмичење. Биће ово њен повратак на музичку сцену, сигурно запажен. Изненађење је било када је стигла пријава Данице Црногорчевић јер то нико није очекивао - прича извор Курира и додаје:- Она се бави етно-музиком, па је сигурно да ће се добро снаћи на Евровизији јер то публика воли да чује. Даница је последњих година врло популарна због својих песама и несумњиво је да ће имати подршку публике. Оно што свима одмах упада у очи јесте то да ће се Даница и Јадранка наћи на истој сцени борећи се за победу, а њих две су сушта супротност по музици коју певају, а очигледно и по ставовима.

Даница и Јадранка нису потврдиле ове информације током претходних дана, али се огласио певач Бобан Рајовић:

- Одувек сам говорио да бих волео да учествујем на таквом фестивалу јер волим изазове, а и песма коју бих предао морала би да буде у неком другом фазону. И самим тим би се нешто десило, да не буде све стерилно, ипак трајем 25 година и потребно ми је да ме нешто покрене. А што се тиче питања да ли сам ове године предао песму, то ће се врло брзо сазнати. Свакако ми је драго што ће Црна Гора опет да се такмичи - навео је он.

Директор фестивала Монтесонг Данијел Алибабић није могао да нам открије ко се све пријавио за такмичење.

- По правилнику фестивала, анонимно се шаљу пријаве у засебним ковертама, тако да селекциона комисија преслушава песме без информација о извођачу и ауторима. Не могу вам дати прецизну информацију до тренутка док се не отворе коверте композиција које су ушле у топ 16. Конкурс је отворен за све извођаче који желе да се такмиче и апсолутно су добродошли сви с добрим и квалитетним композицијама - наводи он, а на питање како ће одабрати победника, каже:

- Гласање ће бити по евровизијском моделу - стручни жири ће имати 50 одсто удела, а публика путем СМС гласања такође 50 одсто. У укупном збиру жирија и публике добићемо победника који ће Црну Гору представљати на Песми Евровизије 2025. године. Монтесонг ће се одржати 27. новембра 2024. године у дворани "Воцо" у Подгорици.

Данијел је истакао да ће ово такмичење бити захтевно за жири и продукцију и да се очекује спектакл: 

- Од победника очекујемо разноликост и отвореност ка свим жанровима. Монтесонг ће бити најзахтевнији продукцијски програм досад у Црној Гори и са сигурношћу вам могу рећи да ће сваки наступ бити посебан и спектакуларан - рекао је Алибабић за Курир.