Извор:Фото: Д. Миловановић, Н. Фифић, фотодокументација Новости

СПАСИО ДЕТЕ, ПА СЕ РАЗБОЛЕО: Како је Павле постао монах

Извор: Нпортал

30.09.2024.

14:46

ТРАДИЦИОНАЛНА манифестација "Дани патријарха Павла" одржана је девети пут у манастиру Благовештење у Овчар Бањи, где је представљена дрворезбарска колонија "Крст патријарха Павла".

Патријарх Павле оставио је неизбрисив траг у нашој историји, а о његовом значају говорио је Јован Јањић, аутор књиге "Бити човек".

Јањић, аутор чак четири књиге посвећене Патријарху Павлу подсећа на две речи које су обележиле живот и учење патријарха - "Будимо људи". Те једноставне, али дубоко значајне речи постале су водич многима, али, како је аутор објаснио, њихово значење често не схватамо у потпуности.

- Те две речи, 'будимо људи', представљају најкраћи људски закон. У њих су уткани сви закони овога света, чак и Божји закон - закон десет Божјих заповести. Суштина је увек иста - да будемо људи, да поступамо људски према другима, према Божјој твари и према Богу - рекао је Јањић.

BloombergAdria.com

 

Он је истакао и то да једноставност тих речи одражава савршенство и позив на унутрашњу одговорност према свету и другима.

- Ако смо људи, знамо како се односити према другима и према Богу. То је порука коју је Патријарх Павле живео и преносио.

Јањић је у емисији говорио и о бројним мудростима патријарха, које су, како каже, једнако актуелне и данас. Једна од мисли које је издвојио гласи: "Наше је да учинимо онолико колико до нас стоји".

BloombergAdria.com

 

- То је реченица коју често цитирам. Када би сви људи чинили онолико колико им је дужност налаже, свет би био много бољи. Нажалост, многи не чине ни толико, али Патријарх нас је увек подсећао на то да је наше да се трудимо и чинимо што више добра, јер само тако свет може бити боље место - рекао је Јањић. 

Јањић се осврнуо и на животни пут Патријарха Павла, који је, како је испричао, од малих ногу био окружен вером и духовношћу. Патријарх Павле, рођен као Гојко Стојчевић, рано је остао сироче и одрастао под бригом тетке и баке. Иако је у младости желео да постане свештеник и заснује породицу, Бог га је, како је Јањић рекао, позвао на другачији пут.

- За време Другог светског рата, док је боравио у Бањи Ковиљачи, Патријарх Павле је ризиковао живот да спасе дете које је упало у реку Дрину. После тога се озбиљно разболео, али је на чудесан начин оздравио. То је био тренутак када је одлучио да постане монах и потпуно се посвети Богу. Да није донео ту одлуку, не би постао патријарх, јер само монаси могу преузети ту службу - објаснио је Јањић.

BloombergAdria.com

 

Током емисије, Јањић је говорио о томе како су Патријарха Павла уважавали не само у Србији, већ и у целом православном свету.

- Он је заиста био светац нашег времена. Још док је био међу нама, поглавари других цркава и верских заједница третирали су га као светог човека. Његова једноставност, скромност и посвећеност Богу осветлиле су пут многима.

Јањић је подсетио да је Патријарх Павле био светац за многе људе још за живота, али је изразио наду да ће Српска православна црква једног дана и званично канонизовати овог великог духовника.

- Не сумњам да је он већ сада на небесима с ореолом светог око своје главе. Његов дух наставља да светли међу нама и увек ћемо га се сећати с љубављу и поштовањем - рекао је Јањић.

(Курир)