Извор:Фото: Б. Субашић

НАТО послао појачање на КиМ - јединице за брзо реаговање

Извор: Нпортал

30.09.2024.

18:51

"РАСПОРЕЂЕНИ припадници ће изводити активности обуке како би одржали висок ниво спремности и тестирали своје вештине и процедуре за брзо распоређивање великих снага."

Приближно 200 припадника новоформираних снага НАТО за брзо реаговање (АРФ) биће распоређено од данас до 16. октобра 2024. године на Косову и Метохији и у Северној Македонији како би спровели обуку за очување спремности и подржали НАТО вођство у мисији КФОР, саопштили су данас из ове мисије.

Ово је, како наводе, први пут да је неки део Снаге за брзо реаговање (АРФ) распоређен откако су ове снаге формиране у јулу 2024. године.

Око 50 припадника контингента АРФ-ове Оперативне канцеларије за везу и извиђање (ОЛРТ) биће на КиМ, док ће око 150 припадника унапредити командни чвор у Северној Македонији.

- Распоређени припадници ће изводити активности обуке како би одржали висок ниво спремности и тестирали своје вештине и процедуре за брзо распоређивање великих снага. Део главног штаба АРФ-а биће привремено интегрисан у структуре командовања и контроле мисије КФОР, са задатком да идентификује потребе за логистичком, инфраструктурном и оперативном подршком КФОР-у у случају значајног јачања КФОР-ове позиције.

"Јасна порука о снажној одлучности и опредељености НАТО-а да одржава мир"

Из ове мисије указују да је организација Снага за брзо реаговање (АРФ) "врло стратешка, високо спремна и вишедоменски способна снага".

Тиме се, истичу, шаље јасна порука о снажној одлучности и опредељености НАТО-а да одржава мир и стабилност у региону, али указује, како наводе, на спремност НАТО да одговори на изазове.

Савезничка команда заједничких снага у Напуљу (ЈФЦНП), кажу, пажљиво прати ситуацију на Западном Балкану – "региону од стратешког значаја за Алијансу".

"Сталне тензије изазивају забринутост на КиМ"

Кратко су се осврнули и на ситуацију на Косову.

"Сталне тензије и неусклађене акције изазивају забринутост међу савезницима и партнерима НАТО због трајне сигурности на КиМ, стабилности региона и безбедности трупа НАТО и партнера“.

Најзад, излистали су своју добро познату Резолуцију 1244.

„ЈФЦНП подржава напоре КФОР-а у имплементацији његовог мандата – на основу Резолуције Савета безбедности УН 1244 из 1999. године – да допринесе безбедном и сигурном окружењу за све људе и заједнице које живе на Косову и Метохији и слободи кретања, у сваком тренутку и непристрасно. КФОР делује као трећи безбедносни одговор, у блиској координацији са тзв. Косовском полицијом и мисијом ЕУ за владавину права (ЕУЛЕX), које су први и други безбедносни одговор".

(Блиц)