Извор:Фото: Профимедиа

ПАО ХЕЛИКОПТЕР: Трагедија у Венецуели - има погинулих

Извор: Нпортал

30.09.2024.

20:03

МЕЂУ жртвама су били капетан Хулијан Периља, потпоручник Едгар Дуран и летни техничар Хонатан Каро.

Осам колумбијских војника погинуло је када се хеликоптер који их је превозио у хуманитарну мисију срушио у близини границе с Венецуелом.

Према саопштењу Ратног ваздухопловства Колумбије, хеликоптер Белл УХ-1Х-ИИ Ироqуоис - Хуеy ИИ, регистарског броја ФАЦ-4441, који је "обављао аеромедицинску евакуацију између Источне ваздухопловне групе (ГАОРИ) и места Кумарибо у покрајини Вичада" срушио се у недељу.

Ваздухопловне снаге су у саопштењу навеле да су "одмах су активирани протоколи за потрагу и спасавање како би се лоцирао хеликоптер и његова посада у том подручју." Прелиминарни извештаји, како наводи портал Цоломбиа Оне сугеришу да је до несреће дошло након губитка комуникације с посадом, вероватно због лоших временских услова у региону.

Међу жртвама су били капетан Хулијан Периља, потпоручник Едгар Дуран и летни техничар Хонатан Каро, који су били део летачке посаде, као и пет припадника санитетске службе оружаних снага, међу којима и четири жене.

Снимци које су објавили колумбијски медији приказују спаљене остатке летелице која се срушила у руралном подручју места Кумарибо, додајући да није било преживелих. Погибију свих осам припадника оружаних снага потврдио је и председник Колумбије Густаво Петро, јавља портал Јоурнал.

Ово није прва несрећа у оквиру Ратног ваздухопловства ове године у Колумбији: у фебруару су четири војника страдала када се хеликоптер Блацк Хаwк срушио на путу ка војној бази на граници с Панамом, док је у априлу девет војника погинуло када се њихов хеликоптер срушио на северу земље, о чему је писао портал Аеро.рс .

У последњих годину дана, пало је чак шест хеликоптера оружаних снага ове земље: у овим несрећама погинула је 21 особа.

Осим тога, пет полицајаца такође је погинуло у фебруару у паду хеликоптера у северозападном департману Антиокиа. Многобројни аналитичари указују на лоше стање војне опреме као на могући узрок рушења овог хеликоптера.

(Аеро.рс)