Извор:Фото: Профимедиа

КО ЈЕ НОВИ ПРЕМИЈЕР ЈАПАНА? Хришћанин, хоће "азијски НАТО"

Извор: Нпортал

01.10.2024.

14:46

ШИГЕРУ Ишиба постао је нови премијер Јапана.

Парламентарно гласање у Јапану било је пука формалност, узевши у обзир да је Шигеру Ишиба постао председник Либералнодемократске партије која има знатну већину у скуштини.

На страначким изборима победио је министарку за економску безбедност Санае Такаичи, жену која је претендовала да постане прва жена премијер у историји Јапана.

BloombergAdria.com

Владајућа партија, чији је Ишиба члан, суочава се борбом различитих струја унутар сопствене организације, а управо се новоизабрани јапански премијер помиње и као глас неслагања.

Гласно критикује политику ЛДП-а и наводи да "радије чита три књиге дневно него што се дружи са колегама из странке".

Ко је Шигеру Ишиба?

Шездесетосмогодишњи Јапанац рођен је 1957. године у префектури Тотори. Студирао је право на Кеио Универзитету.

Прве политичке кораке направио је 1983. године, а три године касније постао је народни посланик, и то као један од најмлађих.

Као карактеристична политичка одредница Ишибе сматрају се побољшани односи са Сједињеним Америчким Државама и формирање азијске верзије НАТО пакта.

Заговорник је да треба да постоји заједничко управљање америчким базама у Јапану, као и формирање јапанских база за самоодбрану у Америци.

BloombergAdria.com

Нови премијер "земље излазећег сунца" припадник је хришћанске популације Јапана која броји мали број чланова.

У својој тридесетосмогодишњој политичкој каријери тек је из петог покушаја успео да дође на место председника Либералнодемократске партије, па је недавну, а како ће се испоставити и успешну, кандидатуру окарактерисао као "коначну битку".

Нова функција донеће му мноштво изазова, међу којима су повећани животни трошкови грађана и растућа нетрепељивост између Јапана и Северне Кореје, а слободно време и одмор од посла потражиће у необичном хобију, односно прављењу макета авиона, бродова и возова.