Извор:Фото: Профимедиа

ПАПРЕНО: Европски град проглашен најскупљим на свету

Извор: Нпортал

01.10.2024.

17:34

НАМИРНИЦЕ су скупље за 11,4 посто, а цене у ресторанима за 1,5 посто у поређењу са Њујорком.

Швајцарска је позната по многим стварима, међу којима су дивни алпски крајолици, зимска одмаралишта, традиција израде сатова, чоколада и јединствена мешавина култура и језика. Али та европска држава позната је и по високим трошковима живота. Према извештају онлајн базе података Нумбео, Женева је опет проглашена најскупљим градом на свету. При изради тог извештаја узети су у обзир трошкови намирница, станарина, оброци у ресторану, и укупни трошкови живота. Као почетна тачка коришћен је Њујорк као полазиште са резултатом од 100 бодова.

Женева је добила оцену 101,7, што је чини 1,7 посто скупљом од Велике Јабуке. Ипак, то не значи да су све услуге у овом швајцарском граду скупље. Заправо, Нумбео је открио да је индекс трошкова становања у Женеви 59,6 или 40 посто нижи него у Њујорку. С друге стране, намирнице су скупље за 11,4 посто, а цене у ресторанима за 1,5 посто.

У 2021. потрошачке цене у Швајцарској биле су 54 посто више од оних у Европској Унији. Но, с друге стране те исте године, према службеним подацима, грађани Швајцарске могли су да уштеде око 15 посто свог годишњег прихода.

BloombergAdria.com

 

Део онога што Женеву чини тако скупом јесте то што се у граду налазе седишта више глобалних организација, попут међународне канцеларије Светске здравствене организације, европског седишта Уједињених нација и Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН).

Осим што је најскупља, важно је нагласити како се Женева из године у годину рангира као један од најбољих градова на свету за живот. Раније ове године поделила је пето место с Каљарyјем, у престижном годишњем Глобалном индексу животне способности EIU-а, са савршеним резултатима у категоријама здравства и образовања.

Још један швајцарски град, Цирих, заузео је друго место на Нумбео листи трошкова живота, са укупном оценом од 100,4. Цирих је познат као финанцијско средиште Швајцарске и најнасељенији је град у земљи, има нижи индекс трошкова становања од Њујорка за 46,5 посто, али намирнице су тамо скупље.

На трећем месту налази се Њујорк, следи га Сан Франциско, затим Бостон као пети на листи најскупљих градова на свету. Целу листу можете погледати на Нумбео.цом, а према њој, престоница Србије налази се тек на 127. позицији.