Извор:Фото: Профимедиа

РАТ ПОЉСКЕ И ДАБРОВА Премијер Туск: "Урадите шта морате"

Извор: Нпортал

02.10.2024.

11:11

Док се Пољска бори под теретом поплава изазваних јаким кишама широм централне Европе, пољски премијер Доналд Туск је окривио даброве за погоршање проблема.

На недавном састанку кризног тима Туск је покренуо питање безбедности брана и насипа којима, како је рекао, прете крзнене животиње.
 
Даброви стварају сопствене бране како би направили удобан дом за своје породице, док се штите од предатора, али, према неким истраживачима, са којима се Туск слаже, те бране могу да оштете обале река и ослабе насипе.
 
"Понекад морате да бирате између љубави према животињама и безбедности градова, села и стабилности насипа", рекао је Туск и додао да се инфраструктура мора бранити од даброва и да ће влада дозволити било какву акцију, у оквиру закона, против даброва, а у циљу чувања насипа.

BloombergAdria.com

Изузетне падавине у септембру довеле су до разорних поплава широм централне Европе. Најмање 16 људи је изгубило живот због тога, а градови широм Чешке и Пољске су евакуисани, путеви затворени, а догађаји отказани. Пољска влада је распоредила војску у подручја која су највише погођена у сценама сличним претходним катастрофалним поплавама 1997. и 2010. године.
 
Анџеј Чех, биолог за животну средину и стручњак за даброве, рекао је да су Тускове примедбе "глупост" и да влада у Варшави користи даброве за "чисто политичке" циљеве.

BloombergAdria.com

Он је истакао да су ловци и фармери моћан лоби у оквиру једног од Тускових коалиционих партнера, аграрно-конзервативне Пољске народне партије.
 
"Пољопривредници су обично против даброва јер понекад поплаве поља и усеве", рекао је Чех додајуц́и да је "само два одсто места за даброве" проблематично.

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com