Извор:Фото: Алекса Станковић/Shutterstock

Од грипа до страшних болести, све настају због једне ствари

Извор: Нпортал

04.10.2024.

10:29

ЈЕРОТИЋ је веровао да се тело и ум налазе у сталној интеракцији, те да преливање проблема из једне у другу сферу неизбежно.

 Академик и психијатар Владета Јеротић истицао је да су психосоматске болести један од кључних фактора у разбољевању особе.

Шта су психосоматске болести?

Како је Јеротић навео, оне настају када психолошки стрес, унутрашњи немир и конфликти, као и потиснуте емоције наруше баланс у организму. Дугорочна изложеност оваквом стању се на крају манифестује као физичка болест.

BloombergAdria.com

Често су ове болести последица потискивања осећања попут страха, туге или беса, које особа није свесно обрадила. Јеротић је веровао да се тело и ум налазе у сталној интеракцији, те да преливање проблема из једне у другу сферу неизбежно.

Он је наглашавао важност духовног аспекта у борби против болести, тврдећи да многе физичке болести не могу бити у потпуности излечене само медицинским третманима.

- Уколико не приступимо исцељењу целовите особе - њене душе и ума, осим тела - тешко ћемо постићи трајно излечење, говорио је академик.

Стрес и емоционални фактори

Један од кључних узрока психосоматских болести, према Јеротићу, је стрес. У данашњем свету је немогуће избећи стрес. Уколико се не акумулира на адекватан начин, он постаје окидач за многе озбиљније здравствене пробелеме. 

Посебно је наглашавао утицај дуготрајног стреса на здравље, који се не ображује због убрзаног темпа живота. Тај нагомилани стрес, како је објашњавао Јеротић, води до болести попут хипертензије, срчаних обољења, а у најгорим случајевима чак и рака.

BloombergAdria.com

Он је истицао да емоције попут анксиозности, осећаја беспомоћности или сталног незадовољства могу ослабити имунолошки систем, чинећи тело подложнијим различитим инфекцијама, од најједноставнијих, попут грипа, до најтежих обољења.

- Имунолошки систем се званично зове у целом свету психо-неуро-ендокрино-имунолошки. Психо - прво психа! Па онда нервни систем, централни, периферни, вегетативни. Па ендокрине жлезде чувене, које су врло компликоване и јако занимљиве… Баш веза са психом ендокриних жлезда. Готово увек је болест штитњаче на психичкој основи, истакао је он.

Где је лек?

По академику, вера и духовност су биле основни алати у процесу самоисцељења. Он је често наглашавао колико су духовне праксе, молитва и медитација битне у лечењу душе односно ума.

- Без вере, наде и љубави, тело неће пронаћи пут до оздрављења, говорио је.

(Курир)