Извор:Фото: Профимедиа

ЛЕДЕНИ КОНТИНЕНТ СВЕ ЗЕЛЕНИЈИ Није добро, научници забринути

Извор: Нпортал

04.10.2024.

15:41

ДЕЛОВИ Антарктика постају зелени и на леденом континенту може се запазити све више биљака које ничу из земље недалеко од јужног пола. Ово озелењавање дешава се неочекиваном брзином због екстремног скока температуре, показало је ново истраживање ,а научници су забринути због тога.

Према студији научника са универзитета Ексетер и Хертфордшир у Енглеској, откривено је да се биљни свет, углавном маховине, повећао више од 10 пута у протеклих 40 година, објавио је Си-Ен-Ен.

Вегетација је покривала мање од једног квадратног километра Антарктичког полуострва 1986. године, али је достигла скоро 12 квадратних километара до 2021. године, показало је истраживање. 

Иако је на Антарктику још увек скоро у потпуности снег и лед, та мала зелена површина је драматично порасла од средине 1980-их, рекао је Томас Роланд, аутор студије и научник за животну средину са Универзитета у Ексетеру.

Антарктик, најхладније место на Земљи, недавно је захваћен екстремно високим температурама.

Овог лета, на деловима Антарктика забележене су температуре које су ишле и до 10 степени.

Како загађење фосилним горивима наставља да загрева свет, Антарктик ће наставити да се загрева и то озелењавање вероватно ће се само убрзати, предвиђају научници.

Што је полуострво више зелено, то ће се више тла формирати и већа је вероватноћа да ће регион постати повољнији за инвазивне врсте, потенцијално угрожавајући домаће дивље животиње.