БЕЗ ПРОДАВНИЦЕ: Како направити моцарелу?
05.10.2024.
14:49
МОЦАРЕЛА је један од омиљених сирева италијанске кухиње, али се врло брзо одомаћила и у нашој кухињи.
Потребно је само пола сата да бисте направили један од најукуснијих сирева на свету.
За прављење овог сира вам није потребно меће јер није захтевно. Може користити у бројним јелима, сендвичима, а познат је и као капрезе салата.
Потребна су три састојка, а најбитније од свега је да млеко буде свеже и непастеризовано, некувано:
Састојци:
3 л млека
6 кашика сирћета од 9%
1 кашика соли
Припрема:
За почетак загрејти млеко на 50 степени, па додајте 2 кашике сирћета од 9% и добро промешајте. Додајте још 2 кашике сирћета и опет лагано промешајте. Већ ће почети да се праве громуљице. Додати 1 кашику и мешати лагано, млијеко је већ почело прилично да се сири. Поново 1 кашику сирћета и лагано мешати док се усирено млеко колико-толико не повеже. Смесу потом извадите рукама и оцедите добро. Обликовати у лопту. Остатак млека загрејати на температури од 70 степени. Додати 1 кашику соли и промешати. Вратити лопту сира унутра па мало потапати и поново оцедити и обликовати у лопту. Сада већ имате готову моцарелу.
(Мондо)