Извор:Фото: АТА имагес

"Заражен сам, игла није била дезинфикована, било је страшно"

Извор: Нпортал

06.10.2024.

07:17

"ЈЕТРА је била јако нападнута, отекла, имао сам мучнину и губио сам снагу."

Александар Срећковић Кубура (51) је, када је имао 13 година, током вакцинације, заражен хепатитисом Б.

Глумац је рођен и одрастао је у Краљеву. Током његовог школовања ревакцинација је вршена старим иглама које су пре убризгавања дезинфиковане на пламену. Игла којом је он вакцинисан није била дезинфикована.

- Ја сам неким несрећним случајем, у некој тринаестој години, дакле у седмом разреду основне школе, приликом ревакцинације, за редовну вакцину, коју су примили сви ђаци заједно са мном, заражен. Мени се та прва вакцина није примила и морао сам да примим поновну дозу, односно ревакцину. Приликом те ревакцине се десило да сам ја заражен тим хепатитом Б, испричао је глумац.

BloombergAdria.com

Глумац се присетио да кад је требао да прими вакцину, због настале гужве, нису дезинфиковали иглу (пламеном како се то некада радило) и он је заражен хепатитисом Б. Након неких два месеца је добио жутицу и пошто није имао никаквог крвног контакта осим те ревакцине, закључили су да је то узрок добијања хепатитиса Б.

- Игла је после мене дезинфикована, тако да мој пријатељ није био заражен, али ја јесам, додао је.

Глумац је сада говорио о лошем искуству, те признао да се од тада боји игле.

- Не, наравно! Игла није опасност, већ оно што је у/на њој. Данас, наравно, ствари по том питању другачије стоје, а и ја данас никада не бих дозволио да употребе иглу која није преда мном отворена из фабричког паковања, рекао је глумац и открио да ли је због лошег искуства које је он доживео, постојао страх када је своју децу вакцинисао.

- Не, моја деца су редовно и комплетно вакцинисана јер верујем у вакцине које су они, а и ја примио, као врхунску превентиву без обзира на моје искуство.

Како каже Александар Срећковић Кубура, након што је био заражен опасним вирусом, успео је да се опорави, иако су последице и даље присутне.

- Више не, последице су временом саниране, јетра је опорављена, само мањи проблеми са зглобовима остају као подсетник на то немило искуство. Једино што не смем да дајем крв, што ми је веома жао... али бих угрозио здравље особе која би ту крв примила.

"Јетра је била отекла, имао сам мучнину"

Кубура је у интервјуу открио и симптоме које је тада имао, а због поменутог вируса је морао да лежи месец дана и том приликом му је приписана ригорозна дијета и строго мировање.

- Прво сам добио жутицу, када су утврдили узрок жутице, схватили смо да немам контакт са крвљу осим те вакцине, односно ревакцинације која се десила неколико месеци раније, и тако сам закључио да сам заражен у том правцу. Симптоми су били веома јака жутица и билирубин који је био неколико пута већи од нормалног нивоа. Јетра је била јако нападнута, отекла, имао сам мучнину и губио сам снагу. Не сећам се сад да ли је температура, можда и није, морао сам на ригорозну дијету и мировање. Траје дуго. Мислим да сам морао да лежим добрих месец дана, не сећам се каква је била терапија, закључио је глумац.

(РТС)