Извор:Фото: Shutterstock

ПИВО ОД РАНОГ ЈУТРА: Град у ком се пиво пије за доручак

Извор: Нпортал

06.10.2024.

08:17

Субота ујутро може да вам се учини као петак увече

„Вајсвурст“ се традиционално служе пре него што сат откуца подне, како би се у њима уживало док су свеже, а традиционални баварски доручак обавезно прате пшенично пиво и переце

Ако се нађете на правом месту у Минхену, субота ујутро може да вам се учини као петак увече. Пивница и ресторан Гастштате Гросмарктхале (Гастстäтте Гроßмарктхалле) од раног јутра је препуна људи, а конобарице одевене у „дирндл“ (традиционалне баварске ношње) жедним гостима носе пиво, переце и беле кобасице са слатким сенфом.

„Вајсвурстфруштук“ (Wеиßwурстфрüхстüцк), или дословно, доручак са белом кобасицом у Баварској је права класика, где такви обичаји одражавају радост живота.

BloombergAdria.com

„Вајсвурстфруштук је више од доручка. То је изговор за дружење када је прекасно за кафу, али прерано за ручак“, каже Фрауке Ротшух из Туристичке заједнице Минхена за ЦНН.

У родном месту Октоберфеста, Гастштате Гросмарктхале је најпопуларније место за окрепљујући доручак у пратњи пшеничног пива, али широм Минхена такође можете пронаћи места за вајсвурстфруштук.

Током недеље, пивница прима гладне трговце и купце са пијаца, а викендом велике столове заузимају породице и пријатељи.

Тачно порекло куваних белих кобасица од телетине, сланине, лука, першуна и зачина није познато, али је најпопуларнија прича о томе да су настале сасвим случајно. Наводно је средином 19. века, младом минхенском гостионичару Сепу Мосеру понестало овчијих црева, па је уместо њих употребио свињске.

А како не би пукла током пржења, Мосер је одлучио да их кува у води. Резултат је испао фантастично, преноси ПунКуфер.

Беле кобасице се традиционално служе пре него што сат откуца подне, како би се у њима уживало док су свеже. Кувају се на ниској температури и притом се пази да вода не прокључа.

Служе се у води у којој су се кувале. Једу се тако да се омот засече ножем па скине, а многи локалци их исисају уз обавезно умакање у сенф.