Извор:Фото: Танјуг/АП

Спасилачки тимови МУП-а кренули у БиХ

Извор: Нпортал

06.10.2024.

08:21

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић испратио је јутрос у пет сати спасилачке тимове МУП-а у БиХ, који су упућени по налогу председника Србије Александра Вучића после поплава које су погодиле ту земљу.

Навео је да у БиХ креће 36 припадника Специјалистичких тимова за спасавање Сектора за ванредне ситуације МУП-а са 12 возила.

Дачић је истакао да је Србија, односно Сектор за ванредне ситуације МУП-а, свега неколико минута након што је Босна и Херцеговина званично затражила помоћ, одмах понудио БиХ да помогне у свему што је неопходно, преноси танјуг.

Навео је да специјалистички тимови за спасавање крећу у БиХ по налогу председника Србије Александра Вучића који је јавно исказао спремност Србије да помогне БиХ у овом тешком тренутку када је БиХ задесила природна катастрофа, а такође и на основу писма које је премијер Милош Вучевић упутио органима БиХ, где је још једном исказао спремност Србије за помоћ.

BloombergAdria.com

Дачић је из Управе за ванредне ситуације у Београду испратио ватрогасце-спасиоце из Београда, Новог Сада и Крагујевца, који ће се спојити на граничном прелазу Мали Зворник са остатком Специјалистичког тима МУП-а из Ужица и Ваљева, а затим упутити у поплавом и клизиштима погођена подручја БиХ.

 "У овом моменту крећу наши специјалистички тимови, односно 36 припадника наших Специјалистичких тимова за спасавање Сектора за ванредне ситуације МУП-а са 12 возила који чине тимови из Београда, Новог Сада, Крагујевца, Ваљева и Ужица и људи из седишта Сектора за ванредне ситуације", рекао је Дачић.

Навео је да Јавно предузеће „Србијаводе“ као члан Републичког штаба за ванредне ситуације упућује два багера, као прву помоћ БиХ и да је Србија исказала спремност да помогне за све остало што је потребно, ако треба још инжињерских машина, багера, камиона, али и хеликоптера за спасавање.

BloombergAdria.com

„Рекао сам свим момцима који полазе да ово није само мисија која се заснива на њиховом послу за који су се школовали и за који раде, а то је Сектор за ванредне ситуације и спасавање људи, већ на неки начин јесте и дипломатска мисија, односно да они представљају целу Републику Србију на најбољи могући начин“, истакао је Дачић.