Извор:Фото: В. Ћирић, Н. Скендерија

ШТА КАЖЕ ЦРКВА: Колико треба носити црнину у жалости

Извор: Нпортал

07.10.2024.

07:48

Жене су раније носиле црну мараму, а мушкарци црну кошуљу или флор.

У знак жалости за покојником, родбина од смрти почиње да носи црно одело. Жене су раније носиле црну мараму, а мушкарци црну кошуљу или флор. То се носи годину дана, и за то време родбина не учествује у весељима, не игра и не пева.

Међутим, данас се допушта да се црнина обавезно носи до 40 дана, а по жељи пола године или година. Овде треба нагласити да се, без обзира, када се десио смртни случај у породици, обавезно обележава и крсна слава. Каже се, чак, да је потребније славу славити под тим околностима, јер се у молитвама за славу молимо за покој душа наших умрлих сродника.

BloombergAdria.com

Не треба у години дана после смрти покојника правити весеље у кући, свадбе, журке, игранке и слично. У свим овим случајевима и о свему што је везано за обичаје о сахранама, добро је посаветовати се са свештеником, јер су обичаји различити у разним крајевима, па је овде немогуће поменути и указати да ли је неки обичај добар или није.

"Не постоји ништа што би црква одредила, то је увек ствар личног афинитета. Жаљење је, пре свега, унутрашње стање човека. Онај ко пати за неким тако покушава да на било који начин надомести његов изостанак. Али, неке ствари просто морају да се проживе и преживе, а та црнина је само манифестација жаљења. Мада не мора да буде тако - имате људе који носе црнину и имају све манифестације жаљења, али им је понашање у потпуности другачије од стања жалости", каже отац Радослав Савовић, старешина храма Светих апостола Вартоломеја и Варнаве у Раковици.

(Курир)