Извор:Фото: принтскрин

УРАГАН КИРК ИДЕ КА ЕВРОПИ: Ове земље на удару

Извор: Нпортал

07.10.2024.

15:10

ТОКОМ наредних неколико дана, Кирк ће проћи кроз екстратропску транзицију и постати бивши ураган када стигне на обале Европе у уторак или среду.

Ураган Кирк иде ка Европи. На свом врхунцу снаге у средњем Атлантику, Кирк је достигао статус категорије 4 са максималном брзином ветра од 233.35 км/х. Док се Кирк креће на североисток ка Европи, остављајуц́и топла мора за собом, очекује се да ц́е до понедељка бити спуштен на категорију 1 урагана, наводи Гардијан.

Током наредних неколико дана, Кирк ће проћи кроз екстратропску транзицију и постати бивши ураган када стигне на обале Европе у уторак или среду. Иако постоје разлике у моделима у вези са тачном путањом екстратропског циклона Кирк, предвиђа се да ће се кретати кроз Француску, Белгију, Холандију, а затим и северну Немачку, са најјачим ветровима и најјачом кишом. Најјужнији делови Уједињеног Краљевства могли би искусити јаке падавине ако ураган буде кренуо мало даље на север.

У поређењу са другим континентима, Европа никада није доживела директан удар урагана, иако су 2017. и 2019. Офелија и Лоренцо успели да се јако приближе копну, тако што су погодили обале Уједињеног Краљевства и Ирске.

Активност урагана је и даље јака у Атлантику, а ураган Лесли се такође помно прати. Лесли, који се налази у средњем Атлантику, у суботу је унапређен у ураган категорије 1, са максималним сталним ветром који је достизао брзину од 144.84 км/х на сат до недеље увече. Не предвиђа се да ц́е Лесли потрајати дуго и очекује се да ц́е до уторка ујутру бити врац́ен на тропску олују, без интеракције са копном.

Тропски поремец́ај у Мексичком заливу, назван Милтон, недавно је унапређен у статус тропске олује, што је 13. тропска олуја до данас у Атлантику ове сезоне. Предвиђа се да ц́е Милтон у наредним данима брзо јачати до статуса великог урагана како се крец́е према Флориди. Иако још увек постоји извесна неизвесност у вези са тачном путањом и интензитетом система, могуц́и су штетни ветрови, јака киша и олујни талас опасан по живот у деловима западне обале полуострва Флорида. Ово ц́е бити једва недељу дана након што је ураган Хелена изазвао значајан губитак живота и разарања у бројним државама.

У међувремену, у Јужној Америци суша остаје велика криза за многе након месеци падавина испод нормалног. То је довело до великих пожара у Бразилу пре само неколико недеља. Нивои воде преко реке Амазон опадају месецима, а нивои достижу најнижи ниво од 120 година у луци Манус, која лежи на притоци реке Негро у северном Бразилу, према бразилској геолошкој служби. Водостај је овде износио 12,66 метара, у поређењу са просеком од 21 метар, и очекује се да ће наставити да опада неколико недеља.

(Мондо)