Извор:Фото: Shutterstock

Држава извршила НАЈВИШЕ СМРТНИХ КАЗНИ у историји

Извор: Нпортал

07.10.2024.

18:30

А ДО краја године има још готово три месеца.

Саудијска Арабија је ове године извршила рекордан број погубљења у тренутку док се Уједињене нације спремају да гласају о томе да ли да јој доделе место у Савету за људска права.

Најмање 208 људи је погубљено у овој блискоисточној држави ове године, чиме је надмашен рекорд од 196 погубљених 2022. године, и то скоро три месеца до краја године, пренео је Дејли мејл.

BloombergAdria.com

Та статистика, за коју групе за људска права тврде да није потпуна, сврстава ову арапску заливску државу у првих пет земаља у којима се смртна казна најчешће користи, упркос томе што је престолонаследник Мохамед Бин Салман обећао да ће смањити стопу погубљења.

BloombergAdria.com

Откако је преузео улогу престолонаследника 2015. године, Бин Салман је надгледао најмање 1.447 погубљења и упркос мортаријуму о примени смртне казне за мање прекршаје 2020. године, погубљења су достигла месечни рекорд од 41 у августу и 32 у септембру.

BloombergAdria.com

Бројке су објављене у тренутку када се УН спремају да за два дана гласају о томе да ли Саудијској Арабији треба одобрити чланство у Савету за људска права.

(Танјуг)