Извор:Фото: X принтскрин/@arirangtvnews, Профимедиа

ЗБОГ ЊИХ ЗАПАД У СТРАХУ Како је Ким честитао Путину рођендан

Извор: Нпортал

08.10.2024.

13:34

"СУСРЕТИ и другарске везе међу нама додатно ће учврстити вечне, пријатељске темеље Северне Кореје и Русије."

Ким Џонг Ун, севернокорејски вођа, честитао је рођендан руском председнику Владимиру Путину, назвавши га „најближим саборцем".

Честитајући Путину 72. рођендан, који је био 7. октобра, Ким Џонг Ун је додао да ће односи њихових земаља бити подигнути на нови ниво.

Од почетка руске инвазије на Украјину фебруара 2022. године, везе Москве и Пјонгјанга су ојачане, што је забринуло западне државе.

BloombergAdria.com

Севернокорејски лидер је рекао и да ће убрзати кораке како би државу учинио војном суперсилом са нуклеарним оружјем.

Цитирајући севернокорејски државни медиј КЦНА, Јонхап њуз је пренео да је Ким похвалио односе са Русијом, изјавивши да су од Путинове посете Пјонгјангу у јуну постали "непобедиви и вечни".

- Сусрети и другарске везе међу нама додатно ће учврстити вечне, пријатељске темеље Северне Кореје и Русије - додао је.

Путин и Ким су у јуну 2024. године потписали свеобухватни споразум о међусобној помоћи две земље у случају "агресије" на неку од те две земље, називајући га "темељним документом".

BloombergAdria.com

Нејасно је шта би представљало агресију.

Кима Запад оптужују да помаже Русију у рату против Украјине, снабдевајући је оружјем у замену за економску и технолошку помоћ.

Током Кимове посете Русији у септембру 2023, Путин је обећао да ће помоћи Северној Кореји да развије сателите.

Пјонгјанг је претходно имао неколико неуспешних лансирања.

BloombergAdria.com

 

Јужнокорејска влада је у уторак, 8. октобра упозорила да је њена војска уочила очигледне знаке да је њен сусед, Северна Кореја, почео да гради подморницу на нуклеарни погон.

Позивајући се на корејску обавештајну агенцију, посланик Канг Де-сик из владајуће партије, рекао је да је изградња у раној фази и да је "потребна додатна потврда да ли је на нуклеарни погон".

(Блиц)