Извор:Фото: Нпортал

ДРАМА У БИХ: Наређена хитна евакуација

Извор: Нпортал

08.10.2024.

22:27

ФЕДЕРАЛНИ штаб цивилне заштите донео је на данашњој 3. ванредној седници наредбу о обавезној евакуацији становништва са угрожених подручја општине Јабланица и Града Коњица, која су недавно захвац́ена поплавама.

Алдин Брашњић, директор ФУЦЗ-а, потврдио је за Анадолу Агенци да је Федерални штаб цивилне заштите на ванредној седници издао наредбу о обавезној евакуацији становништва.

"Евакуација је вец́ у току, екипе на терену евакуишу заједно са општинским и кантоналним службама, као и спасилачким службама из Хрватске и Србије, све на терену и евакуацију", рекао је Брашњиц́.

Он је истакао да ц́е успети да евакуише становништво пре нових падавина које су најављене за вечерас око 23 сата.

"Сигурно ц́е до тада успети да евакуишу становништво, јер не верујемо да има толико становника за евакуацију. Реч је о становништву које је у највец́ој опасности", рекао је Брашњиц́.

Он је додао да нису могли да приме све људе у хотеле у Јабланици, па су у приватним смештајима код рођака и пријатеља.

У наредби ФУЦЗ-а се наводи да се "Кантонални штаб цивилне заштите Херцеговачко-неретванског кантона, Општински штаб Цивилне заштите Јабланица и Градски штаб Цивилне заштите Коњиц налажу да изврше евакуацију и збрињавање становништва са угрожених подручја г. Општина Јабланица и Град Коњиц“.

Поменутом штабу налаже се и привремени смештај за евакуисане становнике.

"Наређује се Црвеном крсту Федерације БиХ да за евакуисане становнике обезбеди воду, храну, лекове и хигијенске потрепштине. За провођење су одговорни команданти из тачке 1. и секретар Црвеног крста из тачке 3. ове Наредбе. ову наредбу командантима из тачке 1. и секретару Црвеног крста из тачке 3. ове наредбе да поднесу извештај Савезном штабу цивилне заштите у року од 3 дана од дана ступања на снагу ове наредбе", наводи се у наредби. .

У ноћи са четвртка на петак катастрофалне поплаве и клизишта захватиле су подручја Јабланице, Коњица, Кисељака, Фојнице и других градова, у којима је страдало 19 особа на подручју ХНК и три особе на подручју општине Фојница.

(Блиц)