Извор:Фото: Shutterstock

Седам кључних савета за успешан брак

Извор: Нпортал

09.10.2024.

10:27

КРИС Дејвидсон, иначе животни тренер, човек који пише о здрављу и фитнесу открио је своју тајну успешног брака. Он је са супругом преко две деценије у браку у ком су добили и троје деце.

Он је у разговору за Yоур Танго открио тајну успешног брака.

Оженио сам се релативно млад (имао сам 24 године, она 22), а сада, после 22 године и троје деце, још увек смо заједно. Током божићних празника, пријатељ ме је питао како смо успели да све изгледа тако лако. Истина је да није било ни приближно лако, и нисам знао шта паметно да му кажем. Био је разочаран што нисам нека врста ,,брачног Јоде".

Једно истраживање је показало да је за 10% мушкараца и 15% жена био довољан један састанак да осете да су нашли праву особу. Ја сам једноставно мислио да је сјајна. Не можете бити 100% сигурни да ће брак успети, али интуиција може бити добар показатељ.

BloombergAdria.com

 

Често се чинило да само идемо напред без правог плана. Али, имао сам времена да размислим о лекцијама које сам научио. Не сматрам се стручњаком за брак, али се надам да ће ових седам ствари које сам научио помоћи некоме.

Ево седам ,,пречица" за брак које сам открио тек после 22 године светог брака:

1. Интуиција је добар показатељ успеха у браку

Нисмо знали све једно о другом нити смо живели заједно пре него што смо се венчали. Али знао сам довољно. Тридесет минута на нашем првом састанку (у Бургер Кингу у Источном Берлину, за све вас романтичаре!) – да ми је тада неко рекао да ћемо се венчати и имати троје деце, не бих се изненадио.

2. Брак је тимска игра

  • Она не зна да кува, ја знам.
  • Ја сам неорганизован, она није.
  • Ја сам опуштен, она брине.
  • Она воли да планира, ја не.

Листа се наставља. Можете рећи да смо потпуне супротности, или можете рећи да чинимо сјајан тим, попуњавајући међусобне празнине. Играмо на наше снаге и успели смо да не очекујемо да ћемо обоје бити подједнако добри у стварима у којима једно од нас већ бриљира. То функционише.

3. Фраза ,,Ја радим више" је главни разлог већине свађа

  • Ја сам пажљивији са новцем од тебе.
  • Више радим по кући него ти.
  • Више времена проводим са децом него ти.
  • Више ме занима твоја каријера него тебе моја.

Звучи познато? Рекао бих да је 99% наших свађа током година због тога што једно од нас мисли да оно друго не улаже довољно труда. Временом научите да препознате када постоји несклад у напорима и, ако сте ви криви, прихватите то и исправите.

4. Дневни загрљаји решавају много тога

Моји родитељи и ја смо загрљаји тип људи. Моја жена није била. Још увек се сећа првог сусрета са мојом породицом, када су је сви буквално ,,загрлили до смрти". Али, загрљаји су тако лак начин да покажете да вам је стало.

Како старите, лако је изгубити ту блискост. Заузимате нове улоге као ,,заједнички менаџери домаћинства". Редовни дневни загрљаји су брз и једноставан подсетник да сте још увек муж и жена. П.С. Сада воли загрљаје.

BloombergAdria.com

 

5. Разлози за останак заједно треба да се повећавају, а не смањују

На срећу, послушали смо интуицију кад смо се венчали. Нисмо имали појма:

  • Какви ћемо бити као родитељи.
  • Како ћемо се носити са финансијским проблемима.
  • Како ћемо поднети губитак родитеља.
  • Шта ћемо радити ако неко од нас изгуби посао.

Сви ови изазови могу да сломе везу. Срећом, кроз ове тешке тренутке, сада имам још више разлога да волим своју жену. Ако успете да останете заједно као тим када живот постане тежак, постаћете непробојан пар.

6. Деца су дивна, али не смете заборавити свој брак због родитељства

Наша деца сада имају 11, 15 и 16 година. Као да су јуче имали 2, 6 и 7. Ускоро ће кренути својим путем, а нама ће остати само нас двоје у кући.

Један мој клијент, адвокат за разводе, рекао ми је да се многи парови разводе у раним 50-им годинама, када деца оду из куће, а парови схвате да више немају ништа заједничко.

Моја жена сада ради од куће, а мој посао ми омогућава да сам код куће сваког поподнева. Сваког дана правим ручак за нас (види тачку 2: "жена не зна да кува") и проводимо време заједно без деце.

Није нужно да то буде "излазак", али је важно пронаћи начине да наставите да се дружите као некад, јер то јача однос.

7. Подржавајте супружника, али у границама

Подршка је важна, али може бити претерана. Сви понекад имамо лоше идеје. Ако подржавате баш све, без критичког размишљања, може доћи до проблема.

На пример, 2015. године желео сам да пређем из мобилног тренера у отварање свог центра. Моја жена ме је подржавала, али је имала нека питања:

  • Како бих покривао трошкове ако ми посао не иде добро?
  • Како бих се пребацио са мобилног модела на стационарни?
  • Колико дуго бих чекао пре него што бих одлучио да ли је посао успешан?

Требала ми је та разумна перспектива. Можете бити подршка, али и заштитити једно друго од стреса у будућности.

Закључак: Брак је тимска игра, и то је основа свега. Ако верујете свом осећају да је неко права особа за вас, ускочите и уживајте у заједничком путовању.