Извор:Фото: X принтскрин/@arirangtvnews, Профимедиа

12 језивих правила Северне Кореје - морају СВИ да их поштују

Извор: Нпортал

09.10.2024.

16:23

НАЈЧУДНИЈЕ законске регулативе у Северној Кореји које нисте знали да људи морају поштовати

Док свака земља на свету има неколико необичних правила или регулатива, годинама је глобална пажња усмерена на Северну Кореју осветлила је нека од најбизарнијих закона у овом региону. Најчуднији закони у Северној Кореји постављени су из само једног разлога: да контролишу становништво. Грађани чији су животи регулисани до најситнијих детаља осигуравају да "врховни вођа", Ким Џонг Ун, остане на власти и задржи чврсту контролу над срцима и мислима милиона Северних Корејаца.

У наставку сазнајте више о неким од најбизарнијих закона у Северној Кореји.

1. Можете носити само фризуре одобрене од државе

Од 2013. године, Северна Кореја је показала посебан интерес за фризуре својих грађана као начин имплементације униформности и одржавања чврсте контроле чак и над најличнијим аспектима живота људи. Постоји 18 фризура које држава одобрава за жене и 10 опција за мушкарце.

Мушкарци морају да држе косу краћом од пет центиметара, старијим мушкарцима је дозвољено да имају косу до седам центиметара.

Влада је наредила да се удате жене држе кратко ошишаних фризура, док су неудате жене слободне да носе дужу косу. И док је фризура Ким Џонг Уна, наравно, светски позната, она није дозвољена ни за кога осим њега.

2. Морају да плачу на годишњицу смрти Кима Ил-сунга

Ким Ил-Сунг, деда Ким Џонг-Уна, представља се као добри отац нације. Иако је умро 1994. године, датум његове смрти, 8. јул, је дан националног жалости (док је његов рођендан у априлу дан националног славља). Очекује се да се Северни Корејци осећају тужно и да то јасно покажу. Закон забрањује осмех или чак гласно разговарање 8. јула. А било би пожељно да тог датума сви плачу.

Северна Кореја озбиљно схвата жалост, када је умро отац Ким Џонг Уна, Ким Џонг Ил, грађани су слати у радне логоре због недовољног изражавања бола. Ова правила примењују се на све активности у част и поштовање према Киму Ил-сунгу и Киму Џонг-илу. Жвакање жвакаће гуме, гласно разговарање или бучно понашање нису дозвољени у близини њихових статуа или током времена посвећеног одавању почасти.

3. Морате имати дозволу власти да се преселите у главни град

Живот у Пјонгјангу, главном граду Северне Кореје, сматра се лакшим и савременијим од живота на селу. Међутим, они који желе да живе у великом граду не могу само тако да се преселе у главни град. Закон забрањује грађанима да се пресељавају у Пјонгјанг без изричите дозволе владе. Град је углавном насељен тврдокорним члановима владајуће партије и онима који су виши у друштвеној касти.

Поред тога, широм Северне Кореје постоје контролне тачке које спречавају грађане да се слободно крећу без дозволе.

4. Правно су обавезни да гласају на свим изборима

Након великих избора, Американци често размишљају о томе како би било да више људи активно учествује у нашој демократији и гласа. Међутим, у Северној Кореји, земљи која одбацује демократске идеале, грађанима није дата могућност да бирају да ли ће ићи на изборе или не. Морају. Сваки грађанин старији од 17 година је по закону обавезан да гласа. То је мање вежба демократије, а више начин да влада надзире становништво.

Не само да нема избора у вези са тим за кога гласате, већ, према речима једног дезертора, "влада проверава списак бирача, и ако ваше име није на списку, покренуће истрагу. Често током избора влада сазна о дезерторима."

5. Влада контролише све канале на телевизији

У Северној Кореји нећете пронаћи ниједну међународну телевизијску станицу. Сви телевизијски програми су строго контролисани од стране владе, која дозвољава емитовање само четири званична канала. То су Корејска централна телевизија, која је главни медијски центар и преноси све државне вести, и поседује најсавременију опрему међу ова четири канала; два образовна канала и спортски канал. Влада производи сваку реч која се изговара на овим станицама.

Хотели у Пјонгјангу који угледају стране путнике и дипломате повремено емитирају кинеске државне канале. Приказивање програма често је праћено дословним викањем и великим ентузијазмом и радошћу.

6. Ако једна особа почини злочин, цела породица мора да буде кажњена

Једно од најстрашнијих кршења људских права и бруталних диктаторских ограничења која Севернокорејци свакодневно проживљавају је правило "три генерације". Ово правило прописује да након што влада осуди некога за злочин и пошаље га у радни логор, цела породица починиоца биће заплењена и такође послата у радне логоре. Поред тога, две наредне генерације те породице које су рођене и одгајане у логору морају тамо остати током целог живота.

Чланови породице и потомци технички нису починили злочин, али њихова кривица долази из њихове повезаности и односа са осуђеним рођаком. Овај систем служи као начин да се криминал сведе на минимум и обезбеди да сви Севернокорејци остану у складу са режимом.

7. Хигијенски улошци

Улошци и тампони за једнократну употребу уопште се не продају у Северној Кореји. Жене користе улошке за вишекратну употребу.

8. Само на овај начин могу да воде љубав

У Северној Кореји су забрањене све врсте контрацепције. Зато је пронаћи презерватив врло тежак задатак. Многи одрасли Севернокорејци веома ће се обрадовати ако добију контрацептивно средство на поклон. Тако да у Северној Кореји постоји одређени начин како људи могу да воде љубав. Диктатор им је забранио да се "чувају".

9. Они који покушају да побегну из земље шаљу се у радне логоре – или бивају погубљени

Ким Јонг-ун зна да, да би задржао своју моћ, треба да има земљу пуну људи који ће редовно показивати своју лојалност и поштовати га. Можда је најтежи преступ у Северној Кореји покушај бекства из земље. Они који буду ухваћени у покушају дезертирања обично се шаљу у радне логоре, а често бивају и погубљени.

Током година, појавило се много страшних прича о људима који су покушали да побегну из Северне Кореје, али су ухваћени и кажњени на бруталне начине. Као што је то случај са многим законима у Северној Кореји, казне не погађају само оне ухваћене, већ и њихове породице и родбину, који се суочавају са тешким последицама.

10. Само одабрани могу да користе интернет

Једна од највећих претњи која би могла да сруши режим Ким Јонг-уна је информација. Ако информације из спољног света доспеју у руке обичних Северних Корејаца, то би могло да изазове револуцију која би довела у питање Кимову владавину и променила животе свих људи у земљи.

Ким је тога очигледно свестан. Као резултат тога, коришћење интернета је строго регулисано и контролисано. Једини људи којима је дозвољен приступ интернету обично су владини званичници и они који су добили посебну дозволу. Међутим, није да у Северној Кореји има много садржаја на интернету; према извештају из 2016. године, тренутно је дозвољено само 28 активних веб сајтова.

11. Само мушки владини званичници смеју да возе

Као и сваки други аспект живота у Северној Кореји, вожња и поседовање аутомобила такође су под контролом владе. Због тога, земља није преплављена моторима. У ствари, током шпица у Северној Кореји, један аутомобил може имати читаву десет трака на аутопуту за себе. Само мушки владини званичници могу да поседују аутомобил и добију дозволу за вожњу.

Међутим, приватне куповине аутомобила су у порасту. Власници аутомобила региструју своје аутомобиле као припадајуће владиним агенцијама како би заобишли закон.

12. Поседовање Библије је забрањено

У Северној Кореји не постоји дозвољена религија. Једина теологија којом се њени грађани могу бавити је обожавање Ким Јонг-уна као божанске личности. Иако у Северној Кореји постоје неки црквени објекти одобрени од стране државе, општи консензус је да се ови домови вере заправо не користе у религиозне сврхе. Они служе само као излог, како би се показала "слобода" коју Северни Корејци имају.

Ако грађани буду ухваћени с Библијом, могу бити послати у радне логоре или погубљени.

Стил