Извор:Фото: В. Данилов, Д. Миловановић, Профимедиа

МИРИНО ПОРЕКЛО Јевреји - отац пуковник ЈНА, мајка историчар

Извор: Нпортал

10.10.2024.

13:11

МИРА Адања-Полак у дугој и богатој каријери интервјуисала је на стотине личности, „завирила“ у најскривеније кутке њиховог живота, али приватност никада није делила са широким аудиторијумом.

Рођена је у јеврејској породици Адања. Отац Соломон био је хирург‒уролог, пуковник ЈНА и професор на Војномедицинској академији, док је мајка Катарина била историчар уметности.

BloombergAdria.com

‒ Детињство сам провела у Булевару ЈНА број 2, са сестром Горданом и братом Ђорђем и најважније од свега било је то што смо имали двориште ‒ описала је легендарна новинарка своје одрастање.

‒ Моји родитељи увек су имали времена за своју децу. Били су строги ако то подразумева да се тачно зна кад је ручак, кад се иде у кревет, до ког доба увече девојка из добре куће може да остане на забави. Патријархално сам васпитавана чему сам стално пружала отпор. Гордана и Ђорђе и дан-данас имају обичај да кажу како њих нико није васпитавао, већ су само гледали „како тата и мама васпитавају Миру“ ‒ испричала је једном приликом.

BloombergAdria.com

Ђорђе Адања данас живи и ради у Торонту. Специјалиста је урологије и члан Светског удружења уролога. Објавио је бројне стручне радове из те области и активно учествује на међународним конгресима.

Гордана Адања-Грујић такође је високообразована. Као магистар биохемије радни век провела је у Клиничком центру.

BloombergAdria.com

Мира Адања-Полак деценијама је у браку са инжењером Мартином Полаком. Имају сина Марка, који се оженио и основао своју породицу.

‒ Мислим да сам била добар родитељ. Онако како су васпитавали мене, сестру и брата, тако сам и ја васпитавала своје дете. Тешко је одупрети се моделу који сте добили од родитеља, а нешто, право да вам кажем, и не видим да је био лош.

(Хелло)