Извор:Фото: Профимедиа

Пет година није радио, примао плату, закон на његовој страни

Извор: Нпортал

10.10.2024.

13:36

СВАКЕ године Удружење пореских обвезника у Немачкој открива случајеве расипања државног новца. Овог пута наведен је пример државног службеника из савезне земље Фалачко-Порајње, који је успео да пет година не ради ништа у својој матичној канцеларији.

Направљена је штета у укупном износу од 600.000 евра, у шта је укључена његова плата и право на службеничку пензију.

Службеник из Betzdorf-Gebhardshain-а седео је у својој канцеларији од 2017. до отприлике 2022. године, очигледно проводећи време не радећи ништа.

У почетку је био у градској општини око шест месеци без икаквог посла. Тада је за њега направљена посебна уредба о раду од куће, пише Удружење пореских обвезника у Црној књизи.

Према удружењу, општинско надзорно тело је покренуло опсежну ревизију против градоначелника, а државно тужилаштво у Коблензу је покренуло истрагу због сумње у злоупотребу поверења.

BloombergAdria.com

 

Градска општина је чак претресена у јануару 2024. године. Градоначелник је сматрао да је неправедно оптужен, али је касније тог месеца најавио да жели превремену пензију.

Општинско надзорно тело је након прегледа закључило да не постоји посебан разлог да државни службеник трајно ради од куће, иако заправо нема никаквих задужења.

Надзорно тело локалне самоуправе известило је Удружење пореских обвезника да претпоставља да је градоначелник, службеника пустио на рад од куће из "личних разлога". Градоначелник и његов шеф кабинета су такође били свесни да је службеник код куће незапослен, преноси Fenix Magazin.

Сам службеник се не може оптужити за повреду службене дужности, јер му је наређено да ради од куће. Службеник такође није крив што није добијао никакве задатке. Општина очигледно није обезбедила ни техничку опрему потребну за радно место у кућној канцеларији.