Извор:Фото: Профимедиа, Јутјуб принтскрин/Ability Channel

КО ЈЕ НОВИ КОМАНДАНТ КФОРА? Турчин отишао, стигао Италијан

Извор: Нпортал

10.10.2024.

14:28

ТУРСКОГ генерала Озкана Улуташа мења генерал Енрико Бардуани. Од досадашњих 28 команданата ове Мисије, он је 14. који долази из Италије.

Квалификован је за команданта оклопних јединица са звањем „коњичког официра", али има и значку падобранца италијанске војске и падобранску значку америчке војске. У бази "Филмски град" у Приштини у суботу ће на свечаној церемонији доћи до примопредаје дужности новог команданта Кфора.

Нови командант Кфора је завршио два факултета. Дипломирао је политичке науке на Универзитету у Торину, као и међународне и дипломатске науке на Универзитету у Трсту. Магистрирао је политичке науке на Универзитету у Торину. Нагледао се рата: од Ирака до Авганистана, а на Косову је до сада службовао два пута. Први пут 2001. године као заменик шефа италијанске војне обавештајне службе у оквиру Нато операције "Заједнички чувар". Затим, од 2015. до 2016. у Приштини је био на дужности шефа кабинета у Команди Кфора.

BloombergAdria.com

У међувремену, 2004. године је био у Сектору Ј3 током операција у Ираку, а у Либану 2009. у оквиру Унифила командант јединице РЕЦЦЕ. Током 2019. и 2020. у Авганистану је командовао мисијом Нато „Траин Адвисе Ассист Цомманд – Wест (ТААЦ – Wест) у Херату - у оквиру међународних безбеносних снага ИСАФ.

До сада је предводио више елитних италијанских јединица

За команданта Трећег коњичког ваздушно-десантног пука „Савоја“ падобранске бригаде „Фолгоре“ постављен је 2013. године. Управо ова бригада је 2004. била прва одликована војна јединица из иностранства.

Свети Синод СПЦ је због заслуга у спашавању Пећке патријаршије, Дечана, али и српских енклава у овом делу Косова, ову бригаду одликовао Орденом Светог Саве.

BloombergAdria.com

У чин бригадног генерала унапређен је 2018, а годину дана касније постављен је за команданта друге елитне италијанске јединице - 132. оклопне бригаде „Аријете“. Ова бригада је до почетка ове године била на редовној ротацији у оквиру мисије Кфора у оквиру регионалне команде Запад (РЦ-В). У фебруару их је заменио логистички пук „Пинероло“.

Војна каријера

Бардуани је завршио Војни колеџ у Напуљу након чега и Војну академију у Модени. Први чин - потпоручник коњице добио је 1990. године, а након тога је у чину поручника од 1992. до 1997. године служи у Петом коњичком пуку „Ленциери ди Новара“ у Удинама.

Кратко време био је инструктор у Коњичкој војној школи, од 1998. до 2000. и инструктор у Центру за обуку за извиђање, осматрање и стицање циљева војске.

Осам година је био штабни официр у кабинету начелника италијанске војске, да би 2008. био унапређен у чин потпуковника и преузео команду над ескадрилом Шестог коњичког пука „Ланциери ди Аоста“ у Палерму. Од септембра 2020. до маја 2022. био је шеф кабинета председавајуц́ег Војног комитета ЕУ у Бриселу.

BloombergAdria.com

Након повратка у Италију распоређен је у Министарство одбране као заменик шефа кабинета задужен за послове војне политике. У октобру 2023. године преузео је и функцију директора за политику одбране.

До сада је одликован орденом „Витез војног реда“ Италије, Орденом за заслуге Италије, „Легијом заслуга“ војске САД, а одликовали су га и у Словенији и Румунији.

Генерал Бардуани је ожењен, а његова супруга Даниела је службеник у локалној полицији у Италији.

(Косово онлине)