Извор:Фото: Профимедиа

ЖИВОТ ОБЕЛЕЖЕН ТРАГЕДИЈОМ Ко је Хан Канг - добитница Нобела?

Извор: Нпортал

10.10.2024.

15:04

ДОБИТНИЦА Нобелове награде за књижевност је јужнокорејска ауторка Хан Канг, саопштено је на конференцији за медије у Шведској краљевској академији у Стокхолму.

Шведска краљевска академија у Стокхолму саопштила је име овогодишњег добитника Нобелове награде за књижевност. Вест да је јужнокорејска ауторка Хан Канг лауреат престижног признања обишла је свет. Ипак, мало ко зна шта је ова списатељица све преживела док није дошла до Нобела.

Хан Канг је ћерка књижевника Хан Сеунг Вона. Одрасла је с родитељима, а њен живот обележила је страшна трагедија о којој је писала у свом делу "Бела књига".

- Нисам планирала да пишем о својој старијој сестри. Одгајали су ме моји родитељи, који нису могли да је забораве. Када сам писала "Људска дела", постојао је ред дијалога: "Не умри. Молим те, немој умрети." Било ми је чудно познато и лебдело је у мени. Одједном сам открила да је то из мајчиног сећања. Рекла ми је да је понављала те речи сестри која је умрла пре мог рођења - рекла је књижевница за Гардијан.

Као тинејџерка се борила са тешким мигренама, а писац је желела да постане још као дете.

- Моје мигрене ме увек подсећају да сам човек. Јер када дође мигрена, морам да зауставим свој посао, читање, рутину, тако да ме то увек чини понизним, помаже ми да схватим да сам смртна и рањива. Можда да сам 100% здрава и енергична, не бих могла да постанем писац - рекла је Хан Канг за Гардијан.

Како се наводи на њеном званичном сајту, Хан Канг је рођена у Гвангжуу 1970. Од своје десете године одрасла је у Сујурију, у Сеулу, након што се њена породица преселила тамо. Студирала је корејску књижевност на Универзитету Јонсеи.

BloombergAdria.com

У књижевности је дебитовала као песникиња објављивањем пет песама, укључујући "Зима у Сеулу", у зимском броју Мунхак гва сахое (Књижевност и друштво) 1993. Каријеру романописца започела је следеће године победом Пролећно књижевно такмичење у Сеулу Шинмун 1994. са "Црвеним сидром". Своју прву збирку кратких прича "Иеосу" (Муњи Публисхинг Цомпани) објавила је 1995.

Учествовала је у Међународном програму писања Универзитета у Ајови три месеца 1998. уз подршку Уметничког савета Кореје. Њен најновији роман „Ја се не опраштам“ добио је награду Медичи у Француској 2023. године, награду Емила Гимеа 2024.

(Информер)