Извор:Фото: Профимедиа

Зашто не би требало да намештамо кревет одмах након буђења?

Извор: Нпортал

12.10.2024.

10:30

ИАКО је јутарње поспремање кревета један од начина усвајања позитивних навика, постоји неколико разлога зашто то не би требало да радите.

Уколико поспремате кревет чим се пробудите можете да га учините још прљавијим.

Постељину је након спавања потребно открити и пустити отприлике сат времена да би топлота коју је направило ваше тело нестала и да се притом смањи број гриња које су се накупљале током спавања.

Кревет можете да поспремите и постељину изравнате како би изгледало уредније, али је никако немојте прекрити јер ће се тако бактерије и даље скупљати.

BloombergAdria.com

 

Након буђења отворите прозор или барем врата собе како би ваздух могао да циркулише. Иако су на то већ упозоравали многи стручњаци, недавно је овај савет доспео и на ТикТок где га је поделио доктор Роберт Реј.

- Ако поспремате кревет одмах ујутру заробићете гриње које су се скупиле преко ноћи. Ови микроскопски предатори, мањи од милиметра, хране се људском кожом и живе у влажним окружењима. Кад ноћу спавамо, тела нам постају топла и знојава и постају примарне мете за ове напасти. А они потом остављају излучевине које могу да изазову алергије и астму. Зато ако спремате кревет одмах ујутру заробићете сву ту влагу и омогућити леп дом милионима микроорганизама - рекао је.

BloombergAdria.com

 

- Уместо тога оставите га барем накратко непоспремљеног како би вездух циркулисао и да до њега можда може да доспе и сунце. Тако ће гриње дехидрирати и угинути - истакао је др Реј. 

БОНУС ВИДЕО: