Извор:Фото: Профимедиа, АТА имагес

"БОЉЕ ПОПРИЧАЈТЕ СА НОВАКОМ": Срђан о пријатељству са Рафом

Извор: Нпортал

12.10.2024.

11:09

У каквом су односу Рафаел Надал и Новак Ђоковић? Како је то лепо говорио Срђан Ђоковић, били су најбољи пријатељи док се ситуација у међусобним дуелима није преокренула, а то је и те како заболело Рафу.

Шпански тенисер Рафаел Надал одлучио је да заврши каријеру. Пред њим је још само наступ на егзибиционом турниру у Саудијској Арабији за који ће бити "масно плаћен" и потом наступ за репрезентацију Шпаније у Дејвис купу, након чега ће заувек "окачити" рекет о клин.

Јасно је да ће освајач 22 гренд слема, од чега чак 14 на Ролан Гаросу, страховити недостајати тенису, а недостајаће и његово ривалство са Новаком Ђоковићем. Како је то Ноле често говорио, Надал је за њега "највећи ривал кога је имао", да је с његовим одласком у пензију "отишао и део њега", а памтиће се и више од 60 мечева које су међусобно одиграли. Било је ти више од самог тениса, још од почетка њихових каријера када је Надал "пецкао" Ђоковића.

BloombergAdria.com

Њихов однос био је пун поштовања и увек је привлачио пажњу медија, посебно јер се ни Новаков отац Срђан није суздржавао да прича на ту тему, што је знало да "одјекне" у јавности. Посебно у Шпанији где су увек знали да "нафилују" причу и направе додатни проблем Нолету.

Били су пријатељи, а онда је Ноле почео да побеђује

"Надал му је био најбољи пријатељ док га је побеђивао. Кад се ствар променила, више нису били пријатељи. То није спортски. То је оно што Новак има у себи, а они немају. Федерер је можда још увек најбољи тенисер у историји, али је као човек сушта супротност. Напао је Новака на Дејвис купу у Женеви, схватио је да је он његов наследник и на све начине је покушавао да га дискредитује. Новаков успех је невероватна ствар и нешто што неки не могу да схвате", рекао је Срђан Ђоковић за Курир 2013. године.

Рафаелу Надалу су брзо пренели ове речи, док је играо на родној Мајорки, и спремао да поправи свој резултат на АТП листи јер је био четврти на свету: "Ђоковићев отац би требало да прича са својим сином. Увек смо се добро слагали и тако је и даље. Изгубио сам у много мечева против њега, као и обрнуто, али никад нисмо имали проблем. Људи имају право на своје мишљење и није моје да одговарам било коме, а посебно ако нисам чуо или прочитао те изјаве", казао је тада Рафа.

"Да постоји било какво неразумевање међу нама, не би био проблем да позовемо један другог", додао је Надал пре више од деценије, спуштајући лопту.

BloombergAdria.com

Оптужбе за "варање", па помирење

Памтимо и да је Срђан Ђоковић и те како био бесан због "коучинга" који је Рафаел Надал добијао од свог стрица Тонија, па је дуго указивао да мимо правила комуницирају: "То је велики проблем. Они се стално служе коучингом. То није спортски. Новак је најбољи тенисер на свету. Најбољи у историји тениса. Апсолутни!", рекао је Срђан нервозан после прекинутог финала Ролан Гароса 2012. у коме је славио Рафа.

Ипак, нешто касније, током 2016. године, када је Надал пролазио кроз кризу, Срђан Ђоковић му је послао поруку преко медија да је "тенису потребан Надал" и да верује да ће се вратити и играти најмање још две-три године на врхунском нивоу. Тако је и било, па је Надал све до пре две године играо озбиљан тенис.

BloombergAdria.com

Немогуће је да Надал и Новак буду пријатељи

Не само да Новак Ђоковић памти како му је Надал "окренуо леђа" током Аустралијан опена 2022. године, када су га на силу депортовали из земље, него је Србин одувек био свестан да је немогуће имати искрено пријатељство са човеком од кога желиш да будеш бољи. И то није ништа ружно.

"Волео бих, заиста бих волео да будем пријатељ са њима (Надалом и Федерером, прим. аут.). Мислим, знам да се сигурно нисмо слагали тако добро током наших каријера ван терена. Нисмо пријатељи јер, знате, ми смо ривали и јако је тешко да као такмичари будемо блиски и делимо између себе неке ствари као што су детаљи о личном животу, то како се осећамо... Јер то може да се искористи против тебе касније", поручио је Новак Ђоковић у емисији "60 минутес" која се емитује у САД.

"Ипак ми смо делили позорницу толико година и ја мислим да ту постоји највеће могуће поштовање. Макар са моје стране према њима. Тако да се надам да једном када завесе падну постанемо пријатељи. Да ћемо моћи да седнемо и да се присећамо успомена. Мислим да би то било фантастично", искрено је додао Ноле.

BloombergAdria.com

(Мондо)